Вход

Приказка за палеца

ПалецИСТОРИЯТА ЗАПОЧВА ТАКА…
Интервю с министъра на здравеопазването д-р Петър Москов за предаването „Седмицата" по Дарик , ДАДЕНО НА 24. 01. 2015 Г.
Интервюиращ: Кога всеки ще има електронна здравна карта като част от общата си електронна идентификация, какъвто приоритет правителството обявява в програмата си вчера?


Министър: В КРАЯ НА ТАЗИ ГОДИНА.
Интервюиращ: Може ли практически... Тук въпросът .... да ми го обясните? Имам лична карта, тази ли лична карта като се набере код от нея или като чип с кредитна карта ще излиза здравния ми статус? Така ли?
Министър: Разбирам ви. Нека да излезем от разговора как точно изглежда това, което наричаме електронна здравна карта, а всъщност е персонален идентификатор. Как той изглежда? Като запалката ви ли, като химикалката вили, като банкова карта? Това нека да няма особено значене. Това е технологичен въпрос. Въпросът е какво с този персонален идентификатор вие отключвате? Защото това е вашият персонален ключ към системата.
Интервюиращ: Моят идентификатор е ЕГН-то. Би трябвало набирайки един код да излиза всичко това.
Министър: Тук говорим за висока степан на защита, защото тук става въпрос за данни свързани с вашето здравословно състояние, които аз се надявам, че нито вие, нито който и да е било български гражданин би искал да не бъдат достатъчно защитени. Т.е. тук разговорът за ЕГН-то или за други много прости и бързи решения не е валиден. И има цял съвет за електронно управления, който взима тези се решения. Това е друг проект, по който сме кандидатствали и сме одобрени като част от цялата стратегия за електронно управление на държавата, т.е. електронно здравеопазване...
Интервюиращ: То въпросът тръгва от това първо има ли всъщност тези картони, дето ги имахме и от училище, всъщност физически събрана ли е информацията за всеки българин за здравословното му състояние някъде?
Т.е. да се върнем на това, което...
А после как ще стигаме до тези данни, е втори въпрос, както казахте вие?
Министър: Да се върнем на това, за което бих искал да говорим... Разбира се, че това е важно. Т.е. този ваш ключ, персонален, с висока степен на защита, какво всъщност отключва?
Това е въпросът.
………………………..Първо за вашата възможност вие персонално да можете да видите какви бази данни за здравното ви състояние се съхраняват и да осъществите и един собствен контрол върху това аз аджеба като лекар не съм написал, че вие в този момент сте на операционната, а вие сте на морето. Това е едната част от нещата- вие да имате възможността за контрол върху тази система, ако вие пожелаете разбира се. Другото нещо - когато вие имате този персонален свой ключ към тази система,вие ставате носител на здравноосигурителните си права. Това е разказът за талоните, за направленията, което е една от големите мъки на българските граждани в момента при сблъсъка им със системата на здравеопазване. Амбицията ние в същия период от време , за които говорим да разработим по същество индивидуализирани пакети за доболнична помощ. Това означава, че на базата на оценката на общия ви здравен статус, ако Петър Москов - възрастен и с три хронични заболявания, той в този си пакет, разбира се заплатен на 100% от НЗОК, ще има право на 5 прегледа, 5 ренгенови снимки, 5 изследвания на кръвта, спекулирам с цифрите, а вие г-н Вълчев, като млад и здрав ще имате правото на по-малко такива. Но вие ще го носите със себе си. И веднъж нуждите на хората, които реално имат хронични заболявания, трябва да бъдат проследявани във времето ще бъдат гарантирани, те ще ги носят със себе си, а няма да има „Талонът е следващата седмица". За наистина младите, активните, по-рядко боледуващите хора, които всъщност и издържат през здравните си вноски системата на здравеопазване, разказа, че когато веднъж в годината или веднъж на две години ви се наложи досег до тази система, вие винаги сега опирате до разказа „Елате следващия месец, защото сега няма талон". При тази система, в рамките, на която вие през персоналния си идентификатор вие ставате носител на вашето право, в момента на възникване на нуждата ви, вие ще можете да влезете в системата и да ползвате това, което ви е нужно.
Интервюиращ: Само не разбрах в края на годината какво ще стане? Малко /.../ казахте - В КРАЯ НА ГОДИНАТА АЗ ЩЕ ГО ИМАМ ТОВА ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА, ФЛАШКА, КАРТА...
Министър: ТОЧНО ТАКА.
Интервюиращ:... ЩЕ ГО ИМАМ ВЕЧЕ?
ДА, ДА И ВЪВ ВИСОКА СТЕПЕН...
Интервюиращ: А НЕ НЕЩО ТЕСТОВО?
Министър: НЕ. САМИЯТ НОСИТЕЛ ВИЕ ЩЕ ГО ИМАТЕ...
Интервюиращ: ВСЕКИ БЪЛГАРИН ЩЕ ГО ИМА, ТАКА ЛИ?
... И ВЪВ ВИСОКА СТЕПЕН ЩЕ ИМАТЕ СЕРИОЗНА БАЗА ДАННИ, КОЯТО ДА ОТКЛЮЧВА И ДА ВИ ВОДИ ПО ТОЗИ ПЪТ, ЗА КОЙТО ГОВОРЯ.
МИНАЛА ГОДИНАТА 2015, ЗАПОЧНАЛА СЛЕДВАЩАТА. ИЗМИНАЛИ ЦЕЛИ ТРИ МЕСЕЦА И...
НЕ МИ БИЛО ЗАПАЛКА, НИ ХИМИКАЛКА, НИ БАНКОВА КАРТА ДОРИ… НАЙ МИ БИЛО ПРЪСТ И ТО СОБСТВЕНИЯ. НО НЕ НАРИЧАЙТЕ ПРЪСТА СИ ПРЪСТ, ЗАЩОТО ВЕЧЕ Е АВТЕНТИФИКАТОР!
НЕ ОТКЛЮЧВА ДАННИ КЪМ ДОСИЕТО, НЕ НОСИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ЗДРАВНОТО СЪСТОЯНИЕ, НИТО ИНДИВИДУАЛЕН ПАКЕТ, НИТО ОСНОВЕН ИЛИ ДОПЪЛНИТЕЛЕН, НЕ Е С ДОСТАТЪЧНА СТЕПЕН НА ЗАЩИТА.
НО ИМА И ПРЕДИМСТВА: МНОГО ПЕРСОНАЛЕН. НЕ МОЖЕШ ДА ГО ЗАБРАВИШ И Е ВЕЧНО ТВОЙ, ОСВЕН АКО, НЕ ДАЙ СИ БОЖЕ, СТАНЕ С НЕГО ЗЛОПОЛУКА.
ПРИЯТЕЛИ, ПАЗЕТЕ СИ АВТЕНТИФИКАТОРИТЕ! ДОРИ НЕ СИ БЪРКАЙТЕ С ТЯХ В НОСА, НЕ СИ ЧЕШЕТЕ УШИТЕ И ГИ МИЙТЕ РЕДОВНО!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»