Вход

В Луковит извършиха дезинфекция 80 дни след началото на епидемията

19-08-2017 Последни новини

Почти три месеца след началото на епидемията от остър вирусен хепатит А, по предписание на РЗИ е извършена огнищна дезинфекция в 59 къщи и дворове в квартал "Изток" в града, съобщават от общинската администрация. Дезинфектираните фамилни сгради и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Деница Сачева: В момента никой в здравната система няма представа по кой и по какъв закон да работи.

DenitsaSachevaНикога досега България не е имала такъв здравен министър – човек, непознаващ законите, демонстриращ грубото им неспазване, произвеждащ нормативни актове на килограм, които падат в съда непрекъснато. Законотворческата продукция на този самопровъзгласил се за реформатор създаде повече работа за съдебната система и по-малко ред и смисъл в здравната.

Опитите неговата активна глупост да бъде представена като безмилостна борба с корупцията и статуквото са мантра за наивници. Абсурдно е да се твърди, че Петър Москов е десен единствено и само с аргумента, че БСП и ДПС са против него. Петър Москов централизира, одържавява, закрепостява пациенти по местоживеене, окрупнява, решава еднолично, не търпи критично мнение, за него всички са мръсници, шашкъни или ... лобисти. На Москов не му трябва подкрепата нито на лекарите, нито на пациентите, нито дори на собствената му партия и на собствените му избиратели. Петър Москов е нещо като преродилия се Семашко през 21 век. Този човек губи времето и здравето на хората. Той стои на поста си поради конюнктурни политически съображения, чиято обществена полза е от силно съмнителен характер. И разбира се основната причина за неговата власт е неясния произход на любовта на Борисов към него. Никой не знае какво ги свързва чак толкова, нито какво ги дели. След решенията на ВАС за здравната карта, сега на Конституционния съд за здравните пакети и след отказа на БЛС да се подпише НРД 2016, в здравната система може да се очаква пълен нормативен и организационен хаос. Това само ще създаде предпоставки за увеличаване на корупцията и на актове на саморазправа между лекари и пациенти. Най-вероятно в края на 2016 г. ще се отчете и увеличение на лекарите, които ще са потърсили документ от БЛС за напускане от страната. В момента никой в здравната система няма представа по кой и по какъв закон да работи. В сила е всичко старо и всичко ново, като всичко старо е нежелано, всичко ново е противоконституционно или незаконно. Здравните бюджети за лечебните заведения са фиксирани – не зависят нито от качеството, нито от броя на преминалите пациенти. Остават лимитите, въвеждат се нови и нови правила, което дава широки възможности за глоби и наказателни акции. Здравноосигурените лица нямат никаква информация за своите права и за възможностите, които могат да ползват в системата. Ако им се наложи медицинска услуга, търсят връзки, за да ползват здравното осигуряване или просто си плащат наново като изцяло частни пациенти. Лекарският съюз е между чука на министъра и наковалнята на собствената си членска маса, която не иска да търпи повече. Здравната каса е напълно обяздена от партийни назначения и вместо да бъде адвокат на здравноосигурените и осигурителите, е подчинена на странностите на един министър. Широкорекламираната електронна здравна карта се оказа пръстов отпечатък, за чията реализация държавата ще плати най-скъпата оферта, лекарите и лечебните заведения ще се натоварят с нови разходи, а пациентите ще бойкотират. След личности като Петър Москов, здравната система ще има нужда от дълъг период на реанимация и продължително спокойствие. За реформи повече никой няма да иска и да чуе.

Деница Сачева е завършила Висше училище по туристически мениджмънт в Маастрихт, Холандия и Международен колеж по туризъм в Албена. Бакалавър по социална педагогика в Югозападен университет “Неофит Рилски” в гр. Благоевград, магистър по здравен мениджмънт на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“, гр. Бургас. Магистър (Cum Laude) по връзки с обществеността във Факултета по журналистика и масова комуникация към Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Преминала е курсове за обучение по социален маркетинг, връзки с обществеността, политически маркетинг, управление на социалното подпомагане и услуги, управление на външни ресурси и управление на риска във Великобритания, Холандия, Бразилия, Колумбия, Австралия и САЩ. Деница е хоноруван преподавател в Нов български университет по политически комуникации. Основател и изпълнителен директор на IntelDay Solutions – агенция за PRи стратегически комуникации.
Родена на 2 ноември 1973 г. в гр. София. Завършва средното си образование в Езикова гимназия „Гео Милев” в гр. Добрич с английски, френски и руски език.

 

Коментари   

+2 #2 Княз Игор 12-03-2016 08:29
С маймунджулъците си този министър изпълни задачата си- да намали максимално разходите за здравеопазване. Затова е толериран за хаоса, който оставя след себе си.
Цитиране
+3 #1 Здравна система 10-03-2016 19:03
Здравеопазванет о е огледало на цялата ни страна
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Предимно облачно

18°C

София

Предимно облачно

Влажност: 79%

Вятър: 17.70 km/h

 • Rain
  21 Авг 2017 25°C 18°C
 • Разкъсна облачност
  22 Авг 2017 25°C 13°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»