Вход

Адв. Христина Николова: Националната здравна карта погазва Конституцията на България

HristinaNikolovaИнтервю на д-р Ваня Шипочлиева с адвокат Христина Николова за Студия Трансмедия

- Адвокат Николова, на 17 февруари т.г., Вие обжалвахте заповед на здравния министър за утвърждаване на методиката за областните здравни карти. Какво се случи, какво предстои?

- Тази заповед се обжалва от Център за защита на правата в здравеопазването, Национално сдружение на частните болници, Българска болнична асоциация, Сдружение на общинските болници в България и Федерация „Български пациентски форум”. На съдебно заседание ние представихме аргументите си. Предстои съдът да се убеди във фактите, които сме изложили и да ги потвърди със съдебно решение. Това е първа инстанция. След нея има и втора инстанция с петчленен състав.

- Освен, че оспорвате методиката, която не е обнародвана в „Държавен вестник”, какви са другите Ви възражения срещу въпросната заповед?

- Не е спазена въобще цялата процедура. Искам да припомня, че според „Определение на Върховния административен съд” методиката за изработване на областна здравна карта е подзаконов нормативен акт. А, когато се издава такъв подзаконов нормативен акт има процедура, чиято цел е да се гарантират правата на всички заинтересовани. В случая липсва икономическа обосновка и не се знае до какви икономически резултати ще доведе актът. Изисква се също той да е качен на сайта на Министерство на здравеопазването, за да могат всички заинтересовани да го видят и да представят своите становища, както и възраженията си, ако имат такива. Накрая методиката трябва да бъде обнародвана, за да е законосъобразена. Нищо от изброеното не е направено. Цялата процедура трябва да започне отначало.

- Вероятно трябва да се направи анализ на съответствието на този нормативен акт с Европейското право...

- Така е. Много важно е също да има оценка за неговото очаквано въздействие върху стопанската дейност. Едва тогава методиката с мотивите следва да се постави за обществено обсъждане и след като се вземат предвид предложенията и възраженията и след като се обнародва, да се свикат областните комисии и да започне изработването на областните здравни карти.

- Излиза, че Министерство на здравеопазването налага методика в галоп, без да гарантира правата на заинтересованите страни...

- Да, не е спазена процедурата по Административнопроцесуалния кодекс. На практика Националната здравна карта погазва Конституцията на Република България. А във върховния и основен закон на страната ни пише, че здравноосигурените лица имат право на достъпно и безплатно здравеопазване. Засегнати са болници, сдружения и най-вече пациентите, които са крайните потърпевши от това, което се случва.

- Кога очаквате решението на Върховния административен съд?

- По принцип срокът е един месец, но не е задължителен. Това предполага, че може и да не бъде спазен.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»