Вход

Берковица и Вършец протестират в защита на болницата

Около 300 души от Берковица и Вършец блокираха вчера за кратко движението по пътя Монтана-Берковица-София през старопланинския protestпроход "Петрохан", съобщи БТА.
Протестиращите поискаха да бъде отменена нова наредба за определяне на критериите, по които НЗОК ще избира с кои лечебни заведения и за кои дейности да сключи договор.
Ораторите на импровизирания митинг заявиха, че ако тази наредба влезе в сила, това ще обрече на фалит общинското здравеопазване. Клиничните пътеки в болницата в Берковица ще намалеят драстично и хората от общините Берковица и Вършец ще трябва да пътуват до Монтана, София или Враца, за да се лекуват.
Кметът на община Берковица инж. Милчо Доцов заяви пред протестиращите, че ако наредбата влезе в сила, три от петте отделения на болницата в Берковица ще трябва да бъдат закрити, а 2000 от общо 3000 души, които се лекуват стационарно в болницата за една година, ще трябва да пътуват до други градове. Доцов призова министърът на здравеопазването да оттегли наредбата.
Председателят на общинския съвет в Берковица д-р Илиян Тимчев, който работи в болницата в Берковица, също се изказа срещу наредбата и готвените от началото на април реформи в здравеопазването.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»