Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Онкоболни питат министър Москов: За кого се грижи новата Наредба на МЗ?

BolniУжас! Убийци! Това ли е хуманизмът на министъра на здравеопазването?! Защо пак посяга на най-тежко болните и обречените?! С тези въпроси на пловдивчани, болни от рак и техните близки, заливат социалните мрежи, след като разбраха, че леглата за онкоболни в Пловдив ще бъдат намалени от 300 на 20.

Това е залегнало в Проект на Наредба за утвърждаване на интердисциплинарен медицински стандарт за комплексно медицинско обслужване на болни с онкологични заболявания.
„Истина е – нашите пациенти са много обезпокоени от предлаганите промени. Недоволството им ескалира, става непредвидимо и няма да е пресилено, ако кажа, че се заражда истерия“, заяви управителката на МБАЛ „Централ Хоспитал“ д-р Надежда Крумова. Тя посочи, че пациенти с онкологични заболявания вече са изпратили писмо до Националната пациентска организация /НПО/ и до Омбудсмана, с което молят за съдействие.
Според нея проектът на Наредбата вместо да създаде правила за по-добра, последователна и навременна грижа за тези тежко болни, по-скоро се превръща в инструмент за закриване на работещи здравни заведения, които лекуват болни с онкологични заболявания. Защото пациентите ще могат да се лекуват само в заведения, които разполагат едновременно с отделения по медицинска онкология, лъчетерапия, нуклеарна медицина и палиативни грижи.
В случаи, когато се съчетават химиотерапия и лъчелечение, пациентите не ползват здравните услуги едновременно. Това изискване е заложено в проекта като поднормативен акт.
"Дори в момента, когато пациентът приключи с лъчелечението си, той се изписва от болницата и влиза за химиотерапия, но след определен период от време - седмици или дори месеци, заяви д-р Крумова. – Затова буди недоумение логиката на подобна мярка, защото болниците, които предлагат комплексност, и в момента съществуват и работят по договор с НЗОК, но те не са най-предпочитаните от пациентите с онкологични заболявания."
Тази наредба не създава никаква друга предпоставка за нов начин на работа, освен че административно насочва потока пациенти към определени лечебни заведения, заяви управителят на МБАЛ «Джи Мед» д-р Антон Михнев. Това ще доведе до закриване на най-желаните, а пациентите ще бъдат принудени да се лекуват в тези, които не са в челото на класациите по степен на удовлетвореност. Доволни ще бъдат само единици мастити професори.
"Проектът на Наредбата е голяма щуротия, пълен абсурд! Не може министърът на здравеопазването да се превръща в регулировчик и да лишава пациентите от право на избор", категоричен е лекарят.
Според този проектодокумент болници като ВМА, УМБАЛ Царица Йоанна - ИСУЛ, МБАЛ «Надежда», МБАЛ «Сердика», УМБАЛ «Токуда», УМБАЛ «СофияМед» в София, заедно с МБАЛ «Централ Хоспитал» и Комплексния онкологичен център в Пловдив, които лекуват над 50% от пациентите с химиотерапия и лекарства в страната, ще трябва да затворят врати.
В София всички пациенти трябва да се насочат към Сити клиник и СБАЛО. Във Варна ще остане само УМБАЛ «Св. Марина», а в Пловдив от над 300 легла по медицинска онкология, те се свиват до 20 - само тези в УМБАЛ «Св. Георги». Остават без онкологична помощ Благоевград, Габрово, Добрич, Хасково, където в момента работи по един единствен онкоцентър за болни в областите.Частният PET-CT в София в Пета градска болница също ще бъде закрит.
Убедени сме, че новите изисквания не са в интерес на пациентите и не целят да улеснят техния живот или каквото е останало от него, заявяват в писмото си до НПО пловдивските болни от рак и техните близки. У нас се събуждат съмнения, че това пренасочване на потока от пациенти никак не е случайно и за жалост обслужва нечии корпоративни интереси. За никого в обществото не е тайна, че напоследък бяха изградени нови частни онкологични болници, които по една случайност отговарят на все още неприетите изисквания. Дали тази наредба не е написана специално за техните собственици?
Очевидно за всички е, че изборът на пациентите ще е предопределен и значително ограничен, посочиха управители на здравни заведения с онкологична насоченост в Пловдив. И добавиха, че не вярват това да доведе до по-добра грижа, подобрена преживяемост и по-добра превенция. Време е Министерството на здравеопазването да се заеме с основните си функции и да се погрижи за по-успешната превенция на онкологичните заболявания, вместо да се превръща в регулировчик на онкоболните.
Възражение срещу приемането на Наредбата до Министерството на здравеопазването вече са изпратили от НПО. Председателят на Българския лекарски съюз в Пловдив д-р Георги Кръстев увери, че ще сезира за недоволството срещу проекта парламентарната комисия по здравеопазване и ръководството на съсловната организация в София. А управителят на КОЦ-Пловдив д-р Красимир Вальов заяви, че се надява промените да не се приемат. С колегите от онкоцентровете в страната ще направим всичко възможно животът на болните от рак да не бъде утежняван и хората да не бъдат карани да чакат незнайно колко за лечение.
По преживяемост на онкоболните нашата страна е на едно от водещите места в света, пред развити европейски държави като Холандия и Дания, посочи д-р Крумова. И добави, че ще бъде много жалко, ако изостанем от тази позиция.

Източник: Вестник "Марица"

Коментари   

0 #1 гост 14-02-2016 20:41
Не мога да разбера създадената хистерия за един проект. Онкологичните отделения всъщност ще затворят врати защото се готви трикратно намаляване на цените на клиничните пътеки и процедури.Защо всички мълчат?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Ясно

24°C

София

Ясно

Влажност: 43%

Вятър: 11.27 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»