Мълчанието е знак за какво?

Писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверки за забавени болнични …

Всеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове...

Невена Манолова: Да си човек с онкологично заболяване не е присъда, а време за равносметка.

nevenaНевена Манолова – магистър фармацевт и магистър по бизнес администрация, завършила е City University Сиатъл, и Медицински Университет, София. В момента  се занимава с мениджмънт на маркетинга и бизнес развитието в СБАЛМО „Доц. Д-р В. Цекова“. Има 19 годишен професионален опит във фармацевтичната индустрия и здравеопазването. Ръководител на най-новия център за немедицинска помощ  на онкоболни пациенти "Дара Хели".

 

1. Невена, като магистър фармацевт, как смятате, чрез въвеждането на аптечна карта би ли се подобрил достъпът до аптеките?

Аптечната карта е като здравната карта- свръх администрация, а тя не вещае нищо добро. Убива свободния пазар, спира инвестициите, елиминира конкуренцията, което неизменно ще се отрази върху финансите и удовлетвореността на пациентите. И аптечната, както и здравната карта създава несъществуващи до момента чудовищни условия за корупция. Ще пазаруваме от лошо работещи аптеки, защото те ще бъдат гарантирани на пазара и не качеството, а количеството ще бъде определящо. Както сме тръгнали да вземем да направим медийна карта- къде, колко и кои медии да съществуват, национална карта на супермаркетите и моловете- така ще имаме удоволствието да си купуваме банани и джинси на опашка, при скромен дефицит дали ще стигне и за мен, вероятно на прекрасна цена, само от там където негово величество Администратора е определил. Това е сбъркано и противоречи изцяло на демокрацията, на свободният пазар и на правото ни да бъдем свободни хора в своя избор.

 1. 2. Какво Ви мотивира да откриете първия център в страната, който задоволява немедицинските нужди на онкоболни пациенти "Дара Хелп"?

  В България ежегодно се диагностицират нови над 35,000 случаи на онкологични заболявания. Пациентите са над 300,000. Заедно с техните близки това е огромен брой променени човешки съдби, съдби сблъскващи се с нови не само физически, но и емоционални трудности. Трудности, които са сериозно предизвикателство за всеки човек.
  Да си човек с онкологично заболяване не е присъда, а време за равносметка, време за ново начало в което специалният си ти- Пациента.

  Причина да сме силно емоционално ангажирани към този проект е силната ни свързаност с две имена които промениха българската онкология. Един от основателите на ЦЗПЗ, Теодора Захариева- голям Човек и приятел. Посветихме проекта на нейната борба за по- добри възможности за лечение и достойно отношение към пациентите с Онкологични Заболявания. От Светите Земи тя ни донесе и завеща късче от Светия Кръст с послание да продължим нейната кауза. В нейно име и в името на нашият учител Доц. Д-р В. Цекова (също съосновател на ЦЗПЗ) приемаме тези идеи и тяхната реализация като наш приоритетен проект.
  Ежедневно нашите лекари и медицински сестри се сблъскват с различни човешки истории и съдби. Често времето не стига да се обхванат всички аспекти свързани със заболяването. Екипа на Онкологични Клиники Доцент Д-р Валентина Цекова възприема като свой социален ангажимент да подкрепи максимален брой пациенти и техните близки да преминат през тези трудни моменти от своя живот. Това включва подкрепа в периодите от поставяне на диагнозата, преминаване през различните методи на лечение и социалната рехабилитация на пациента и неговите близки след това.
  Идеята ни е да подпомогнем преодоляването не само на физическите, но и на емоционалните и социални трудности съпътстващи диагнозата. Социалната реинтеграция на пациенти намиращи се в хронична фаза на заболяването и ре-адаптация към заобикалящата действителност на тях и техните близки е един от основните приоритети

  Целта на съвременната онкология е да превърне едно изключително значимо социално заболяване в хронично такова с максимално дълги периоди на контрол. Приоритет на Дара Хелп е да подпомага пациентите да се възстановят максимално бързо, да водят пълноценен, социално- икономически активен живот.
  Ще се стремим да сме в помощ за преодоляване на страховете от диагнозата, страхът от стигмата, и чувството на обреченост.
  Искаме да подпомгнем пациентите и техните близки да разберат, че диагнозата не е само борба, а начин да променят мислите си за живота, начин да се чувстват значими и специални преди всичко пред себе си.
  3. В какво се изразяват тези немедицински нужди най-често?

  Разработили сме различни направления и програми които да подпомагат физическото и емоционално справяне на пациентите и техните близки с диагнозата, лечението и запазването качеството на живот.
  Една от най- силните ни страни са програмите разработени в екип от специалисти със съдействието и през погледа на наши пациенти. Именно този аспект ни позволява да усетим какви са нуждите на пациента и неговите близки извън медицината, какво би им помогнало да преминат по-лесно в този труден етап от живота им.
  Стартовите направленията и програми по които ще работи Центъра са :
  Справяне с видимите ефекти от лечението, Психологическа подкрепа, Диетика и Хранене, Рехабилитация, Справяне с лимфоедема, Справяне с ежедневните активности, Справяне в системата на здравеопазването. Всички тези програми ще се доизграждат и развиват заедно пациентите и техните нужди. Те ще са нашият двигател за развитие..
  Нашата мечта е да достигнем до възможно най- много пациенти в цялата страна за да бъдем тяхна подкрепа, тяхна опора в трудният период на онкологичното заболяване.

  4. Какви са вашите впечатления от този първи месец?

  Първото впечатление е че сме на прав път. Започваме да се сблъскваме с многото проблеми, които съпътстват нашите пациенти и те са основно извън медицината. Първите ни впечатления са че хората в повечето случаи незнаят, а и никой не им обяснява какво трябва да направят и къде да потърсят помощтта от която имат нужда. Огромен проблем е липсата на специализирани рехабилитационни центрове и наличието на достатъчно специалисти за справяне с лимфоедема. В България съществува само една дългосрочна рехабилитационна програма припозната от държавата и има приоритено финансиране от МЗ- Програма Виктория, която се изпълнява в Баня, Карловско. Управлява се и се изпълнява от мулти- дисциплинарен екип включващ онколози, физиотерапевти, терапевти, психолози и подизпълнители. Изключително добро професионално ниво, но нуждите са огромни и капацитета не е достатъчен. Единственото място в София, където пациентите могат да получат подобна професионална помощ е в МБАЛ Люлин, където работи Д-р Павлова, но капацитета е също много малък. Това, което знаем към момента е, че по здравна каса рехабилитацията в доболничната помощ се заплаща по 1,80лв- ясно е защо не съществуват рехабилитационни центрове, нали? През следващата година ще сме събрали повече информация и ще започнем да работим по този толкова сериозен проблем. Социалното подпомагане на хората с онкологични заболявания също е много ниско. На пациентка с рак на гърдата се предвижда помощ за перука 1 път годишно в размер на 100лв. Добрите перуки дори и изкуствени струват от 300лв на горе. За естествени дори не говорим 700-800лв. За гръдните епитези е още по- зле- 132лв. на 3 години. Съвременните епитези са също над 300лв и то само за едната гърда. За специализирано бельо няма дори и мисъл за социална помощ. Ще работим за сериозна промяна и в това направление. Психо- онкологията не съществуа в България като дисциплина. Имаме амбицията заедно с Д-р Светлозар Василев да запълним тази празнота. Към момента Дара Хелп и НБУ са в процес на установяване на дългосрочно партньорство и сътрудничество в разработване на индивидуални и групови програми и кадри в областта на Онко- психологията.Тази помощ е изключително необходима за преминаване през всеки един етап от заболяването- диагноза- отричане и приемане, комуникация с близките – семейство и приятели, работа и много други. Започваме да работим за популяризиране и търсене на такава подкрепа. Към правилното хранене пациентите и техните близки имат огромен интерес- в центъра не можахме да съберем хората за организираният миналата седмица обучителен семинар по темата с д-р Анна Йорданова. Трябва да се осигури квалифицирана помощ в областта, а не всеки втори сайт в интернет да проповядва кога правилна, кога грешна, а понякога и направо опасна информация. Да не говорим за кашата с хранителните добавки и безумните пари, които хората отделят за не доказани продукти. Справяне с болката, палиацията, доказаната алтернативна медицина която може да помага- пропаст!
  Колкото и незначително от медицинска гледна точка да изглежда, справянето с видимите ефекти от диагнозата и лечението са голямо предизвикателство за всеки един човек. Ще помагаме с обучения и съвети и в това не леко направление. Много важно е пациентите, които сега се диагностицират да имат информация за нас- на тях можем да помогнем изключително много, да ги подготвим за пътя по който трябва да минат и да не го вървят сами, а с подкрепата която бихме им дали още от самото начало. Трябва да намерим контакти с хирурзите, при които пациента за първи път чува диагнозата. Не на последно място е справяне в бюрократичната система на нашето здравеопазване- ще работим за защита на правата на пациентите и по- лесно преминаване по различните пътеки от социална значимост- пътя на перуката, пътя на епитезата, ТЕЛК и др.

  5. Очаквате ли държавата да подкрепи този център както и създаването на други такива центрове в страната?

  През януари предстои отварянето на втори такъв център- в МБАЛ Сердика в София. Имаме амбицията да имаме присъствие и в други градове- Пловдив, Варна, Бургас, а на по- късен етап и в други по-малки и по- големи градове. Пациентите навсякъде имат нужда от подкрепа. Ще разчитаме и на подкрепа от бизнеса, от хора които имат желание и възможност да помагат, независимо дали със средства или собствен труд. В нашите центрове ще работят пациенти- те са тези които най- добре знаят нуждите, знаят трудностите и спънките . И имат съпричасност към проблемите.
  Не бих казала, че имаме амбицията държавата да подкрепя тези центрове, но определено ще имаме нужда от държавни и общински решения и политики в направленията в които има проблеми за пациентите, и то огромни.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

1°C

София

Предимно облачно

Влажност: 97%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разпръснати превалявания
  18 Фев 2018 10°C 2°C
 • Rain And Snow
  19 Фев 2018 5°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»