Разнобой в БЛС за писмото на Грозев

Писмото на Председателя на БЛС, д-р Грозев до Управителя на НЗОК предизвика разцепление в ръководството на съюза. В 16 часа Главният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов изпраща до всички 16 членове на Управителния съвет съобщение по електронната поща, в което се казва:Изпращам Ви полученото преди 1 час писмо от...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверка в Спешна помощ в Плов…

Спешна помощ в Пловдив отказват линейка след сигнал, че 2- годишно дете се задушава с мотив, че нямало педиатри и обслужвали само възрастни. Центърът започна проверка има ли отказ с...

Пациентите с ревматологични заболявания искат незабавна оставка на УС на НЗОК

На 23 ноември 2015 година на сайта на НЗОК бе публикуван стенографски протокол от заседание на НС на НЗОК, oprzbпроведено на 17 ноември 2015 г.
От направения контент анализ на изразените позиции на участниците в заседанието на Надзорния съвет, става ясно следното:
1) Лечението на хората с ревматични заболявания е превърнато изцяло в пазарен процес, в който значение имат само и единствено парите, разходите и икономиите на финансови средства.


В частта от протокола, отнасяща се до лечението на хора с ревматични и мускулно-скелетни заболявания с биологични лекарствени средства няма нито една дума за правата на тези хора, за свободния достъп до съвременно лечение, за „пациента, в центъра на медицинската грижа“ и т.н. Всичко е сведено само до пари, пари и пак пари. Даваме си ясна сметка, че НЗОК е финансова институция, но това съвсем не означава, че тя трябва да води политика, чийто краен резултат е инвалидизирането, социалното изключване и изолация на хиляди хора.
Още през 1995 година д-р Джером Касирър казва: „Нашите политици не бива да прилагат пазарните принципи в областта на здравеопазването, което трябва да остане встрани от колебанията на пазарната конюнктура“. (Д-р Джером П. Касирър, сп. „Медицина на Ню Ингланд“, бр. 333, 1995, стр. 50).
ОПРЗБ е категорично против подобен безогледен пазарен подход и опазаряване на процеса на лечение на хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания.
2) Стремеж към почти насилствено налагане на биоподобни лекарствени средства само и единствено защото са по-евтини. Отново здравето на човека с ревматично заболяване е изтласкано извън всякакви здравни и морални граници и норми. Това е съпроводено с изказване на полуистини или откровени неистини. А както вече сме се убeдили лъжата е основен инструмент за комуникация с пациентските организации.
ОПРЗБ е категорично против насилственото, само и единствено чрез пазарни механизми, налагане на биоподобни лекарства като заместители на оригиналните биологични продукти.
3) По дефиниция диспансеризацията е „метод за активно издирване, диагностика, лечение и периодично наблюдение на болни с определени заболявания“ (Глосариум 2014, с. 81), а не административен и пазарен механизъм за ограничаване и отнемане на достъпа на хората с ревматични заболявания до съвременно лечение с биологични средства. Именно в това е превърната диспансеризация от НЗОК, като в този процес – както разбираме от стенографския протокол – са провеждани „активни мероприятия“ за включване и на ревматолозите1.
ОПРЗБ е категорично против подмяната на същността, предназначението и ролята на диспансеризацията в лечебния процес и превръщането й в административно-финансов механизъм за отнемане на достъп до съвременно лечение. Това грубо погазва правото на избор на човека с ревматично заболяване, както и всички негови права като пациент, като данъкоплатец, като платец на здравни осигуровки, дори като клиент-потребител на здравни услуги – ако използваме философията на НЗОК и цялостната здравна политика в България.
4) НЗОК, в стремежа си да не допуска източване на касата, грубо и безогледно използва лъжата като форма на комуникация с пациентите и техните организации2.
ОПРЗБ е категорично против хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания да бъдат лъгани и манипулирани, когат става дума за тяхното здраве.


1. Д-Р ЕВГЕНИ ТАСОВСКИ: Когато ние ги натиснахме, аз лично провеждах разговори с проф. Стоилов и с Рашков и те бяха съгласни на сума ти компромиси. Сега, като се смени ситуацията и отдолу започнаха отново да възстановяват...“.
2.Д-Р ЕВГЕНИ ТАСОВСКИ: Тома, няма как. Фирмите правят клинични проучвания и казват – ето това лекарство става и за еди какво си. И това го признава европейката агенция по лекарства. Ние няма как да махнем показанията. Но ние като каса, която изразходва средства за това, както се опитваме за тези медицински изделия да създадем определени условия, критерии и т.н. Разковничето е в тези критерии, в тези диспансеризации, в тези подходи, за да не можем да допускаме източване.
ИВАНКА КРЪСТЕВА: Но трябва да обясним на пациентите, че ние ги регулираме, за да бъдат по-здрави.

 

ОПРЗБ е категорично против няколко самозабравили се членове на надзорния съвет на НЗОК да вземат решения за събдата на хиляди хора водени само и единствено от пазарни, финансови мотиви.
ОПРЗБ със съжаление и силно безпокойство констатира, че всички наши мнения, изразени в Становището ни от 15 октомври 2015 година са верни, както и че хората, управляващи НЗОК не само, че не са се запознали с тях, но и с лека ръка са  пренебрегнали тези предложения3.
В тази връзка ОПРЗБ настоява за следното:
1. Незабавна и безусловна Оставка на УС и НС на НЗОК.
2. Включване на пациентските организации като равнопоставен партньор в диалога за определяне правилата и критериите за, както и достъпа до съвременно лечение с биологични критерии.
Напомняме на власт имащите, че съвременните социални политики в сферата на здравеопазването, са подчинени на философията и практиката пациентът (не парите) да бъде в центъра на здравната грижа.
Напомняме също така, че ние настояваме, което е и наше право, НИЩО ЗА НАС, да не се прави БЕЗ НАС.


„Организацията на пациентите с ревматологични заболявания (ОПРЗБ) възприема и оценява приетите от НЗОК „Изисквания на НЗОК при лечение на умерен до тежък серопозитивен ревматоиден, ювенилен артрит, активен и прогресиращ псориатичен артрит и тежък активен анкилозиращ спондилит с биологични антиревматични лекарствени продукти в извънболничната помощ“ като:
(1) Социална технология за отнемане на достъпа на хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания до съвременно, доказало своята ефективност лечение с биологични антиревматични лекарствени продукти;
(2) Административен произвол, целящ единствено икономия на финансови средства за сметка на здравето на българските граждани – данъкоплатци – с ревматични и мускулно-скелетни заболявания, което е в разрез с цялостната здравна политика на ЕС, както и с всички документи на ЕС в сферата на здравеопазването;
(3) Социална технология, ориентирана към планомерна и целенасочена инвалидизация, обедняване, социално изключване и изолация на хората с ревматични и мускулно-скелетни заболявания, което е грубо погазване на техните човешки права;
(4) Прикрито, зад стремежа да се икономисват пари от медикаментозно лечение, своеволно и безнаказано разхищение на публични средства“. (Из Становище на ОПРЗБ от 15.10.2015 г.)

 

Боряна Ботева, доц. д-р Божидар Ивков - зам председатели на ОПРЗБ

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 3°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 7°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»