Вход

Медицинска помощ при временен престой в страна от ЕС

Като гражданин на ЕС при неочаквано заболяване при временен престой в чужбина - независимо дали става дума за почивка, командировка или за ezok-buro-za-uslugiучене - имате право на всички видове лечение, които не могат да бъдат отложени до прибирането ви във вашата страна. Имате същото право на здравно обслужване като лицата, осигурявани в страната, в която се намирате.
При пътуване в чужбина винаги носете със себе си своята Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). Тази карта е реално доказателство, че сте осигурен в страна от ЕС, и ще опрости процедурите по заплащане и възстановяване на разходи.


Ако нямате Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) или не можете да я използвате (например за частна медицинска помощ), не може да ви бъде отказано лечение, но може да се наложи да заплатите предварително за него и да поискате възстановяване на разходите си във вашата страна.
Съществува голяма разлика в процедурите при непланирано лечение (когато се разболеете неочаквано) и при планирано лечение (ако пътувате в чужбина, за да се лекувате).
Използване на Европейска здравноосигурителна карта
В някои страни Европейската здравноосигурителна карта се издава заедно с националната здравна карта. В други трябва да поискате да ви издадат такава. Не би трябвало да заплащате нищо за нея. Трябва да я получите от вашатаздравноосигурителна институция , преди да заминете в чужбина.
Забележка: Някои измамници са създали уебсайтове, където ви предлагат да поръчате Европейска здравноосигурителна карта срещу определена такса. Никога не ги използвайте: свържете се директно с вашата здравноосигурителна институция.
Проверете във вашата институция за задължително здравно осигуряване до каква степен осигуровката ви обхваща членовете на вашето семейство.
Ограничения за използване на Европейската здравноосигурителна карта:-лица, които не са граждани на ЕС, не могат да използват своята Европейска здравноосигурителна карта за лечение в Дания
- граждани на Хърватия не могат да използват своята Европейска здравноосигурителна карта в Швейцария.
- Картата няма да ви е от полза при спасителни операции и репатриране. Ако искате да бъдете транспортирани безплатно във вашата страна в случай на сериозно заболяване или при тежък инцидент по време на посещение в друга страна от ЕС, ще ви е нужна отделна здравна застраховка.
- Картата не покрива частна медицинска помощ или разходи за планирано лечениев друга страна от ЕС.

Източник: www.europa.eu

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»