Вход

Свалянето на цените ще има тежки последици за персонала на болниците

boltadjНа фона на лимитираните бюджети по-ниските цени на клиничните пътеки биха увеличили значително разходите на лечебните заведения. Това каза пред Zdrave.net директорът на частната болница „Св. Богородица” д-р Николай Болтаджиев. Той обясни, че лечебните заведения ще се стремят да приемат много повече пациенти, отколкото в момента, за да достигнат определения им бюджет. По думите му, това ще доведе и без това закъсалите болници до трупане на по-големи дългове.
„От друга страна, клиничните пътеки са недофинансирани. Свалянето им с 12-13% надолу ще ги направи още по-недофинансирани.

Комбинацията с лимитиран бюджет и невъзможността да има приходи за сметка на оборот на лечебното заведение, ще доведе единствено до тежки последици най-вече за работещите в болниците. Цените на режийните и медикаментите са фиксирани. С увеличаване на обема на работа ще се увеличават и разходите за тях. Изходът за държавните и общинските болници е да трупат дългове. Останалите няма от къде да вземат парите, освен от възнагражденията на персонала. Това е, което ще се получи в крайна сметка”, заяви д-р Болтаджиев. Според него това би било пагубно за много лечебни заведения.
По отношение на възможността да се стигне до административно намаляване на цените на пътеките д-р Болтаджиев коментира, че от няколко години постановленията на Министерски съвет за бюджетите пречупват преговорния процес между НЗОК и БЛС. Той заяви, че очевидно правителството не желае да приеме варианта за излизане от сегашната ситуация с актуализация на парите на касата. Според него проблемът е, че бюджетът на НЗОК е част от консолидирания държавен бюджет и ако се направи актуализация, това би означавало увеличаване на общия дефицит.
„Единственото решение на тези проблеми, което ще мотивира хората, които не плащат осигуровки, да си ги платят, е да се извадят парите на касата по отделна сметка. Иначе държавата няма да има никакъв интерес да събере осигуровките на хората, както и да осигури хората, за които е длъжна да се грижи”, отбеляза д-р Болтаджиев.
Интервю на д-р Болтаджиев за Б. Бонев от сайта zdrave.net

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»