Вход

Болката е невидима, но коства много!

Под това мото започва кампанията на Организацията на пациенти с ревматични заболявания, която ще продължи и през oprzbследващата година. ,През 2016 ОПРЗБ ще бъде домакин на традиционната среща на сродните пациентските организации от цяла Европа. Централна тема на форума през 2016 г. ще бъдат отношенията „лекар – пациент” и насърчаването към партньорски модел на комуникация между медиците, болните и техните семейства.
Стартът на кампанията ще бъде отбелязан с безплатни прегледи в Националната многопрофилна транспортна болница в столицата на 12 и 13 май от 10 до 13 ч. Желаещите ще бъдат приемани след записване на телефони 0887 833 171 и 02/932 29 52. Предстои и издаването на информационен наръчник „Най-важните неща, които хората с хронична болка искат да знаем”, който на разбираем език представя живота и проблемите на пациентите с ревматологични заболявания, стана ясно още не пресконференцията днес.

Представителите на ОПРБЗ обърнаха внимание и на редица проблеми на лечението на болните.
- Има поредица от неблагополучия в здравната ни система, които са пречка за нормален живот и труд на тези пациенти, а техният брой никак не е малък, колкото и приблизителни да са данните поради липса на точна статистика, каза -Боряна Ботева. Според пациентската организация около 60 хиляди са болните с ревматоиден артрит, около 30 хиляди – с болестта на Бехтерев, има още една голяма група от около 20-30 хиляди с псориатичен артрит, неизвестен оставя броят на страдащите от лупус, склеродермия, синдром на Сьогрен, фибромиалгия, подагра. Приблизително 3% от общия брой на ревматично болните са деца, проблемът за тяхното диагностициране и лечение става все по-остър, категорични бяха от пациентската организация.
Сред откроените проблеми са липсата на навременна консултация с ревматолог, поради първоначално насочване към невролог или ортопед. Залита се предимно в посока на симптоматично противоболково лечение, ограничава се системното наблюдение и проследяване от специалист, които са основни предпоставки за забавяне на точната диагноза и назначаването на адекватно лечение, а това води до няколко тежки последици – ранна инвалидизация в по-млада възраст, социална депривация и последващо отхвърляне, оскъпяване на терапията поради напредване на болестния процес, посочиха пациентите.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»