Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Болката е невидима, но коства много!

Под това мото започва кампанията на Организацията на пациенти с ревматични заболявания, която ще продължи и през oprzbследващата година. ,През 2016 ОПРЗБ ще бъде домакин на традиционната среща на сродните пациентските организации от цяла Европа. Централна тема на форума през 2016 г. ще бъдат отношенията „лекар – пациент” и насърчаването към партньорски модел на комуникация между медиците, болните и техните семейства.
Стартът на кампанията ще бъде отбелязан с безплатни прегледи в Националната многопрофилна транспортна болница в столицата на 12 и 13 май от 10 до 13 ч. Желаещите ще бъдат приемани след записване на телефони 0887 833 171 и 02/932 29 52. Предстои и издаването на информационен наръчник „Най-важните неща, които хората с хронична болка искат да знаем”, който на разбираем език представя живота и проблемите на пациентите с ревматологични заболявания, стана ясно още не пресконференцията днес.

Представителите на ОПРБЗ обърнаха внимание и на редица проблеми на лечението на болните.
- Има поредица от неблагополучия в здравната ни система, които са пречка за нормален живот и труд на тези пациенти, а техният брой никак не е малък, колкото и приблизителни да са данните поради липса на точна статистика, каза -Боряна Ботева. Според пациентската организация около 60 хиляди са болните с ревматоиден артрит, около 30 хиляди – с болестта на Бехтерев, има още една голяма група от около 20-30 хиляди с псориатичен артрит, неизвестен оставя броят на страдащите от лупус, склеродермия, синдром на Сьогрен, фибромиалгия, подагра. Приблизително 3% от общия брой на ревматично болните са деца, проблемът за тяхното диагностициране и лечение става все по-остър, категорични бяха от пациентската организация.
Сред откроените проблеми са липсата на навременна консултация с ревматолог, поради първоначално насочване към невролог или ортопед. Залита се предимно в посока на симптоматично противоболково лечение, ограничава се системното наблюдение и проследяване от специалист, които са основни предпоставки за забавяне на точната диагноза и назначаването на адекватно лечение, а това води до няколко тежки последици – ранна инвалидизация в по-млада възраст, социална депривация и последващо отхвърляне, оскъпяване на терапията поради напредване на болестния процес, посочиха пациентите.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Ясно

24°C

София

Ясно

Влажност: 43%

Вятър: 11.27 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»