Вход
joomla social share plugin

Спрете да вечеряте, ако искате да отслабнете

fat thinПроучване на изследователи от Училището по обществено здраве на Loma Linda University в Чехия установи, че времето и честотата на храненията играят съществена роля в увеличението или намалението на теглото.
Използвайки информация, получена от повече от 50 000 участници, изследователите установяват няколко зависимости, водещи до намаляване на индекса на телесната маса (БМИ): хранене само един или два пъти на ден; поддържане на глад до 18 часа; хранене на закуска; правене на закуската или обяда най-голямото хранене за деня.

  • Посещения: 66

Румънското здравеопазване с проблеми като у нас

емигрантПред репортер на швейцарския "Нойе Цюрхер Цайтунг" млада невроложка от Букурещ разказва за пациент с твърде завишени стойности на калций в кръвта, който починал след три дни, защото лекарството, което можело да го спаси, не било налично в болницата, а доставката щяла да отнеме цели три седмици. Освен това заради лошата хигиена в болницата често се стигало до инфекции, а част от пациентите били настанени в коридора, тъй като отделението било препълнено, споделя още 27-годишната лекарка, която е анонимна, защото се страхува от конфликт с ръководството на болницата.

  • Посещения: 446

Д-р Стоян Борисов: Всички неудачи в здравеопазването се прехвърлят върху лекарите

д-р БорисовГлавният секретар на БЛС д-р Стоян Борисов в интервю пред BiT информира, че годишно случаите на нападения над медици са над 50. Точна статистика няма нито в съсловната организация, нито в институциите, но по неофициални сведения на БЛС за последните три и половина години тези случаи са около 600. Лекарският съюз е изпратил запитване до прокуратурата колко от тях са завършили с осъдителни присъди и очаква отговор.
  • Посещения: 367

Политолог предложи медиците да се въоръжат

ambul gunВ интервю за радио Дарик, по повод насилието над медици, политологът Васил Гарнизов - преподавател в Нов български университет, предложи да се въоръжат медиците, като крайна мярка за противопооставяне на насилието. Според него агресията, като форма на поведение е станала правило и се възпитава от най-ранна детска възраст, а обществото ни е все по-варварско. Гарнизов сподели, че се е ужасявал, когато съпругата му, която е лекар, преди години, бидейки бременна, е ходила на адреси през нощта и не рядко е попадала на пияни и агресивни хора.

  • Посещения: 299

Агресията и насилието над медици е знак и за разрушено доверие

BITТрети пореден ден на протести срещу насилието над медици. Случаят в „Шейново” провокира и пациентите да се присъединят към исканията на лекарите. Десетки родители на деца, родени в столичната болница се събраха на протест, който бешеповеден от колегите на пребитата от баща на новородено д-р Албена Гагова. Акушер-гинекеложката е с комоцио, счупен нос и множество други наранявания, а районният съд в София остави в ареста нападателя.
Ще успее ли инициативата да постигне реален резултат – темата в еМисия България коментира д-р Стойчо Кацаров от Център за защита правата в здравеопазването.

  • Посещения: 283

Днес оставката на Комитов ще бъде приета

daritkovaТова стана ясно от думите на Председателя на здравната комисия в Парламента д-р Дариткова. Според Председателя на здравната комисия, мотивите на Комитов са изцяло лични:
„Смятам, че мотивите му са изцяло лични. Решението е негово лично и ние ще спазим процедурата по приемането на оставката с решение на Народното събрание, ще стартираме процедура за избор на нов управител, който трябва да приключи в 30-дневен срок от приемането на оставката“, заявила Дариткова пред 24 часа.

  • Посещения: 222

МЗ ще спасява Ловешката болница с нов началник и безлихвен заем

nenkov miroslavПресцентърът на МЗ съобщи, че заместник-министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков е посетил МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов“, гр. Ловеч, за да представи д-р Георги Васев – избран от Борда на директорите за прокурист на лечебното заведение.
В съобщението се казва, че МЗ е съставило план за спасяването на болницата. Първа точка от плана била назначаването на д-р Васев, който според заместник министъра е външен човек без локални обвързаности, доказан хирург с респектираща професионална биография.

  • Посещения: 1768