Лекарите решиха да подпишат НРД 2018 с НЗОК

Днес Българският лекарски съюз взе решение да подпише новия рамков договор със здравната каса с 229 гласа „за“, 28 „против“ и 7 „въздържал се “. Съсловната организация успя да договори увеличение на цени в над 130 клинични пътеки в болничната помощ, като завишения има в почти всички пътеки по специалности...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

Д-р Миндов: Възможно е да бъда…

Д-р Георги Миндов - председател на Етичната комисия на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България заяви пред bTV, че скандалът с дълговете на Здравната каса към чужди фондове ще...

Как ще ги стигнем австралийците?

ChudeshtoseНяма как да има ефективен контрол, ако нямаш инструменти. Какво електронно здравеопазване бе хора, като НЗОК три години не може да въведе кодиране на процедурите.
Вижте за какво става въпрос. През 2004 година с Наредба № 42 в страната се въвежда официално Международната класификация на болестите (МКБ) 10-та ревизия, като кодираща система за диагнози на заболяванията. Както се вижда от самото име, МКБ 10 няма кодове за медицинските процедури, а само за болестите. За кодиране на процедури НЗОК ползва кодиране по МКБ 9 КМ. Тази класификация на процедурите, касата ползва неофициално до ден днешен, защото никога не е била въвеждана в страната с нормативен акт. МКБ 9 КМ представлява допълнение за процедурите на отменената МКБ 9-та ревизия. Отгоре на това МКБ 9 КМ е заменена, считано от 1-ви октомври 2013 година от МКБ-10 КМ, но касата продължава да ползва отменената версия.

През 2011 година, България купува лиценза и правата на ползване на Австралийската кодираща система AR-DRG, ведно с лицензни права за софтуер. За разлика от МКБ, тя се основава на групиране на данни на диагнози и процедури. Целта на покупката е цялостна смяна на системата за кодиране и въвеждане Австралийската кодираща система. След като е закупена, Австралийската система, Националният център по обществено здраве и анализи прави превод на всички процедури и медицински интервевнции, изготвя таблици с кодове, азбучен индекс на процедурите и ръководство на потребителя. Преведени са общо над 1500 страници с документи. Направена е и трансферираща таблица на кодовете за процедури от МКБ-9 КМ към AR-DRG. Проведени са курсове за обучение по кодиране на процедури в AR-DRG на служители от всички болници.
Новата кодираща система е публикувана за обществено обсъждане. През септември 2014 година е обнародвано изменение на Наредба 42, в което се дава краен срок за въвеждане на новата кодираща система 1.01.2015 година.
Следва ново изменение в Наредба 42, с което срока за въвеждане е определен на 1.01.2016 година.
През април 2015 се прави ново изменение и срокът за въвеждане е определен на 1.01.2017 година.
Оказва се цялата тази дейност, платена от държавата е била само за обща култура. Шест години по-късно, НЗОК продължава да използва отменената преди 4 години, кодираща система за процедури по МКБ 9 КМ, при това без правно основание.
Последното изменение на наредба 42 е от 8 ноември 2017. Според него закупената през 2011 година Австралийска система за кодиране ще бъде въведена от 1.01.2018 година.
Да, ама друг път. Изглежда, че НЗОК няма никакво намерение да въведе новата кодираща система и през 2018 година, защото до момента не са предприети никакви действия за това.
Като причина за отказа да въведе новото кодиране от НЗОК сочат, че системата е неприложима към извънболничната помощ, както и за лабораториите, факт известен още от 2011 година, когато е закупена Кодиращата система за отчитане на дейността на болниците и вложените средства за лечение на пациентите.
Отказът на касата да въведе новата кодираща система по същество е отказ от ефективен контрол над дейността на болниците. При това забележете, всички болнични информационни системи в страната са настроени за работа и с новата кодираща система.
Изграждането на Национална здравна информационна система е невъзможно без да се въведе новата система за кодиране.
Както се вижда от тази кратка литературна справка, на приказки нещата стоят по един начин, на практика по друг. Действията на здравните власти, които непрекъснато говорят за ефективен контрол се оказва, че са единствената причина за липсата на такъв. Политиците, които управляват здравната система и непрекъснато обещават електронно здравеопазване се оказва, че са причината за липса на такова.
Днес Прокуратурата и МВР заплашват с проверки дейността на всички болници, но кой ще провери дейностите на здравните власти? Ще понесе ли някой отговорност за това, че шест години след закупуването на нова кодираща система тя не е въведена? Все едно да си купите нова кола и 6 години да не я изкарате от гаража, а да пътувате с такси.
Ако е вярно, че в здравната система се краде много, ще се търси ли отговорност от тези, които са могли да възпрепятстват кражби с внедряване на нова, по-ефективна система за кодиране, но не са го направили, при това не една, не две, не три, а цели 6 години, които по всичко изглежда ще станат седем? Имената и длъжностите им не са неизвестни. Ако не друго, можете да им наложите мораториум за заемане на такива длъжности. Така може и да стигнем австралийците.

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Превалявания от сняг

-1°C

София

Превалявания от сняг

Влажност: 90%

Вятър: 17.70 km/h

 • Превалявания от сняг
  25 Фев 2018 0°C -1°C
 • Сняг
  26 Фев 2018 -1°C -7°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»