Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

Кое е по-важно?

whatВсички болници, без оглед на собствеността, са потърпевши от някои лоши политически решения.
Когато казваме, че медицинския стандарт изисква 10 лекари в едно отделение, от които 6 със специалност, то това води до ненужни разходи, както на държавните,така и на общинските, така и на частните болници.
Когато казваме, че лимитите ощетяват болниците, това засяга в еднаква степен и държавните и частните и общинските. Степента на засягане се различава не по собствеността, а по развитието и разширението на дейността. Болници, които разкриват нови дейности или са повишили качеството си на работа, в резултат на което и са привлекли повече пациенти, са ощетени най-много от лимитите без значение кой е собственика.

Когато казваме, че Националната здравна карта блокира инвестициите, то това се отнася както за частните инвестиции, така и за държавните и за общинските инвестиции.
Забраната за сключване на договори с нови болници или структури на съществуващите спира развитието на системата като цяло и на всяка болница без оглед кой е нейният собственик.
Здравното министерство наруши издадените от него забрани за да пусне в действие нова структура в една държавна болница. Здравната каса сключи договори „по изключение” с 24 болници, неотговарящи на изискванията на нормативната уредба. От тях 21 бяха държавни, две общински и една частна.
Вижте какво сочи справката за платените от НЗОК на болниците пари, според вида на собствеността им:
През 2016 година НЗОК е имала договори с:
95 държавни лечебни заведения за болнична помощ. Общо, на всички тях са заплатени 878 870 956,15 лева или 55% от всички пари за болнична помощ.
107 частни лечебни заведения за болнична помощ. Общо, на всички тях са заплатени 461 195 135,25 лева или 28% от всички пари за болнична помощ.
121 общински лечебни заведения за болнична помощ. Общо, на всички тях са заплатени 273 489 477,68 лева или 17% от всички пари за болнична помощ.
Вижда се, че държавните болници са по-малко от 30% от всички болнични структури, но получават 55% от средствата.
37% от всички болнични структури са общински, но получават едва 17% от всички средства за болнична помощ.
Частните са 33% от структурите и получават 28% от парите.
Всеки може да си направи изводите има ли привилегировани и ако има, кои са те.
Във всеки случай опитите да се обяснят дълговете на едни с поведението на други са изцяло необосновани. Имаме печеливши държавни болници в градове с множество частни, както и имаме губещи държавни болници в градове и дори области, в които няма нито една частна болница.
Вярно е, че министърът на здравеопазването е принципал на държавните болници, но това не значи, че отговорностите му се простират само до тях. На табелката на вратата му пише „министър на здравеопазването”, а не „министър на държавните болници”. И в държавните и в частните болници работят лекари и медицински персонал, които са не по-малко български граждани от тези работещи в държавните болници. Както в държавните, така и в частните и в общинските болници се лекуват български граждани- здравноосигурени лица. Отговорността на министъра е за всички.
Ако една частна болница фалира, това е преди всичко проблем на нейните собственици, които ще загубят парите си. Когато, обаче фалират държавни болници, това се превръща в национален проблем. Трябва ли, обаче цялото общество да плаща дълговете, ако те са резултат на лошо управление и корупция? Собственика на частната болница носи отговорност за лошото управление с парите и имуществото си. Кой и с какво носи отговорност за лошото управление на държавната болница?
Числата по-горе показват кой колко пари е получил. Те обаче не показват ясно най-важното. Това не са платени пари за издръжка на държавни, частни или общински болници, както някой превратно ги представят. Това са пари, с които е заплатено лечението на български граждани - здравноосигурени лица. Освен това, те не са парите на здравния министър, министъра на финансите или надзорния съвет на НЗОК. Това са парите на гражданите, в това число хилядите работещи в държавните, общинските и частните болници.
Не е ли време да се запитаме кое е по-важно - кой е собственик или кой предоставя достъпна и качествена медицинска помощ?
Ако е второто нека съдим болниците по качеството на услугата и достъпността ѝ, а не по собствеността. Д-р Стойчо Кацаров

Нашият сайт се издържа от реклами и дарения. Ако ви харесва съдържанието, можете да ни подкрепите по няколко начина: Като ни последвате в социалните мрежи и харесайте нашите страници в тях! Като ни изпратите новина! Като кликнете върху рекламните банери! Като рекламирате на нашия сайт! Като направите дарение!
Благодарим за подкрепата!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»