Вход

Бюджет 2018 - надувайте фанфарите, ама по-тихичко

money nhifОпитите за внушение, че публичните разходи за здраве през 2018 година са много увеличени, че новия бюджет давал повече за заплати и за здраве и прочее са малко прибързани и леко преувеличени. В действителност бюджетът на министерството на здравеопазването е увеличен от 458 на 495 милиона лева. За НЗОК министерството на финансите дава увеличение от 3,450 милиона на 3,805 милиона лева. Номиналното увеличени на публичните разходи за здраве е 400 милиона лева и те ще достигнат 4,3 милиарда през 2018 година. Това е точно 4,2% от Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната, при прогнозен БВП за 2018 година от 102 млрд. лева

Същото съотношение на публичните разходи за здраве - между 4 и 4,5 % от БВП може да се види във всяка една от последните 15 години. Единствената държава в ЕС, която отделя по-малко публични средства за здраве е Кипър. Следователно макар номинално разходите да растат, реално публичните средства за здравеопазване остават на нивата от предишните години.
Така, че нека бъдем реалисти. Номинално увеличение на публичните разходи за здраве има, както има номинално увеличение на разходите на Народното събрание, Министерския съвет и всички държавни органи и ведомства. Например разходите на министерството на финансите се увеличават от 427 за 2017 на 476 милиона лева за 2018 година, което като процент дори и по-голямо от нарастването в здравеопазването.
Онези, които сега започват да спорят колко от парите да отидат за общопрактикуващите, пък колко за болниците, за лабораториите, за зъболекарите, за лекарства и прочее, нека знаят, че спорът им е за 0,1% от БВП. Точно с толкова ще се увеличат здравноосигурителните плащания през 2018 година от 3,2% на 3,3%.
Така, че по-полеката с дитирамбите. Надувайте фанфарите, ама по-тихичко. Малко скромност няма да навреди.
Д-р С. Кацаров

Маркирана като МЗ НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»