Вход

Дано Свети Иван Рилски Чудотворец бди над тях!

care1Те се казват Спас и Борислава. Те са баща и дъщеря. Той е с психично заболяване, тя е с епилепсия и умствено изоставане. Хората са социално слаби, и двамата са с трайна неработоспособност. Бащата сам се грижи за дъщеря си, изоставена от майката още на 2-месечна възраст.
На 27 август тази година след битов инцидент изгаря до основи къщата на 75-годишния Спас Воденичаров и дъщеря му Борислава. Пожарът е предизвикан неволно от бащата, докато е приготвял зимнина на двора.
След пожара баща и дъщеря остават без покрив, без храна, без пари, без документи. Известно време бащата е спал и се е хранел на гробището в Мелник от оставената на гробовете храна, а момичето е приютено в кошара.

Тяхна близка се обръща за помощ към кмета на Мелник, кмета на Сандански, МТСП, омбудсмана, МЗ.
От кметството в Мелник не са направили абсолютно нищо, за да помогнат на изпадналите в беда хора – никаква помощ било за подслон, за храна, за вода, за елементарни човешки нужди. По време на пожара момичето пада от втория етаж, но не е получило медицинска помощ. Никакво съдействие не е оказано и от социалните и от здравните служби в Община Сандански.
Позната на семейството подава от тяхно име молба за настаняване в общинско жилище, но кметът на общината отговорил, че за тези хора няма свободно общинско жилище, а общината нямала пари и за фургон.
Държавната агенция за Социално подпомагане обещавали парична помощ и настаняване на останалите без дом хора в социален дом. След подаден сигнал до Министерството на труда и социалната политика се получил отговор от Дирекцията за социално подпомагане в Сандански е, че „хората са обгрижени”.
На 5 септември е изпратена кола на социалната служба и на хората е бил предложено да бъдат настанени в социален дом в село Петрово.
Отивайки до дома два дни по-късно, тяхна близка с разбира, че те не са там. Вместо в социалния дом, бащата и дъщерята са настанени в дом за хора с психични разстройства в село Горно Хърсово.
Веднага отишла там и видяла близките си в окаян вид и много изплашени. По-късно по телефона разговаряла с лекуващия лекар. Лекарката и казва, че бащата и дъщерята не правят никакви проблеми, познава ги от много години и е редно да си живеят в Мелник. На въпроса дали са при тях за диагностициране, докторката отговаря, че диагнозата е ясна, но просто ще останат там. Обяснява също, че бащата е правил сърдечни кризи, а има нужда и от операция на 2 хернии и всеки момент може да стане заклещване и препоръчала да го вземат в София за операция, а не тя да свиква екипи през нощта. Накрая приключила разговора с думите: “Той тук не ми трябва!“
Спас, обаче няма документи и няма как да се организира лечение. Те сами не могат да си извадят, никой друг не може да го направи вместо тях.
Бащата и дъщерята остават в дома за психично болни за неопределено време. Повече никой не се поинтересувал от тяхната съдба. Спас и Борислава не могат да напускат отделението, нямат документи, няма как да си вземат пенсиите, нямат никакви средства, а обещаните помощи от „първа“ необходимост така и не дошли.
Тяхната близка ги подпомага с пари, храна, хигиенни материали. От дома периодично ѝ се обаждат да занесе пари, но не ѝ дават информация за състоянието им и колко време ще останат там. Дано Свети Иван Рилски Чудотворец бди над тях!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»