Ние също сме европейски лекари и работим в европейски болници

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова и Българския лекарски съюз относно започналата дискусия за неизплатените от НЗОК средства към болници в други страни-членки на Европейския съюз...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Ние също сме европейски лекари…

От Националното сдружение на частните болници, Сдружението на общинските болници и Българската болнична асоциация изпратиха декларация до президента Румен Радев, парламента, премиера Бойко Борисов, Министерството на здравеопазването, омбудсмана Мая Манолова...

Дано Свети Иван Рилски Чудотворец бди над тях!

care1Те се казват Спас и Борислава. Те са баща и дъщеря. Той е с психично заболяване, тя е с епилепсия и умствено изоставане. Хората са социално слаби, и двамата са с трайна неработоспособност. Бащата сам се грижи за дъщеря си, изоставена от майката още на 2-месечна възраст.
На 27 август тази година след битов инцидент изгаря до основи къщата на 75-годишния Спас Воденичаров и дъщеря му Борислава. Пожарът е предизвикан неволно от бащата, докато е приготвял зимнина на двора.
След пожара баща и дъщеря остават без покрив, без храна, без пари, без документи. Известно време бащата е спал и се е хранел на гробището в Мелник от оставената на гробовете храна, а момичето е приютено в кошара.

Тяхна близка се обръща за помощ към кмета на Мелник, кмета на Сандански, МТСП, омбудсмана, МЗ.
От кметството в Мелник не са направили абсолютно нищо, за да помогнат на изпадналите в беда хора – никаква помощ било за подслон, за храна, за вода, за елементарни човешки нужди. По време на пожара момичето пада от втория етаж, но не е получило медицинска помощ. Никакво съдействие не е оказано и от социалните и от здравните служби в Община Сандански.
Позната на семейството подава от тяхно име молба за настаняване в общинско жилище, но кметът на общината отговорил, че за тези хора няма свободно общинско жилище, а общината нямала пари и за фургон.
Държавната агенция за Социално подпомагане обещавали парична помощ и настаняване на останалите без дом хора в социален дом. След подаден сигнал до Министерството на труда и социалната политика се получил отговор от Дирекцията за социално подпомагане в Сандански е, че „хората са обгрижени”.
На 5 септември е изпратена кола на социалната служба и на хората е бил предложено да бъдат настанени в социален дом в село Петрово.
Отивайки до дома два дни по-късно, тяхна близка с разбира, че те не са там. Вместо в социалния дом, бащата и дъщерята са настанени в дом за хора с психични разстройства в село Горно Хърсово.
Веднага отишла там и видяла близките си в окаян вид и много изплашени. По-късно по телефона разговаряла с лекуващия лекар. Лекарката и казва, че бащата и дъщерята не правят никакви проблеми, познава ги от много години и е редно да си живеят в Мелник. На въпроса дали са при тях за диагностициране, докторката отговаря, че диагнозата е ясна, но просто ще останат там. Обяснява също, че бащата е правил сърдечни кризи, а има нужда и от операция на 2 хернии и всеки момент може да стане заклещване и препоръчала да го вземат в София за операция, а не тя да свиква екипи през нощта. Накрая приключила разговора с думите: “Той тук не ми трябва!“
Спас, обаче няма документи и няма как да се организира лечение. Те сами не могат да си извадят, никой друг не може да го направи вместо тях.
Бащата и дъщерята остават в дома за психично болни за неопределено време. Повече никой не се поинтересувал от тяхната съдба. Спас и Борислава не могат да напускат отделението, нямат документи, няма как да си вземат пенсиите, нямат никакви средства, а обещаните помощи от „първа“ необходимост така и не дошли.
Тяхната близка ги подпомага с пари, храна, хигиенни материали. От дома периодично ѝ се обаждат да занесе пари, но не ѝ дават информация за състоянието им и колко време ще останат там. Дано Свети Иван Рилски Чудотворец бди над тях!

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 90%

Вятър: 28.97 km/h

 • Облачно
  20 Фев 2018 6°C 1°C
 • Облачно
  21 Фев 2018 6°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»