Вход

Парите са важни, но не само

limitНадзорният съвет на НЗОК, чрез своя говорител ни информира, че са разгледали на заседание проекта за бюджет на НЗОК за 2018 година. Надзорниците са приели спуснатите им от министерството на финансите числа, които сочат, че през следващата година касата ще има за харчене с 408 милиона лева повече отколкото през тази.
Увеличените разходи на НЗОК хипотетично са добра новина на фона на рекордните нива на доплащане от пациентите у нас. Официалната информация е твърде оскъдна, за да се правят някакви генерални изводи.

Така например, увеличението с малко над 400 милиона лева е спрямо планираните за 2017 година разходи, но спрямо реално направените то е 300 милиона. По-голямата част от тези 300 милиона вече са похарчени – касата има отложени плащания от тази година за поне 250 милиона лева, за лечение в чужбина и за аптеки. Ако НЗОК си смени сградата през 2018, то това неизбежно ще увеличи и капиталовите разходи. В крайна сметка на фона на изглеждащото на пръв поглед значимо увеличение на бюджета, здравноосигурителните плащания може да останат почти в същите граници, каквито бяха през 2017.
Неофициалната информация е, че Надзорният съвет ще предложи резервът на НЗОК да се намали от 10 на 3 процента. Тази новина е и добра или лоша. Добра е, защото е по-добре парите да се разпределят със закона, вместо от няколко души „по целесъобразност”. Не е добра, защото значи, че НЗОК окончателно се отказва от идеята, че резервът е за непредвидени нужди и по правило не се харчи.
Има други въпроси, свързани с бюджета на НЗОК, които са дори по-важни от цитираните числа.
Единият е въпроса за лимитите на болниците. Това е базов въпрос на здравната система. Лимитите убиват конкуренцията, демотивират персонала на лечебните заведения и спомагат за трупането на дългове и за отказа на болници да приемат спешни пациенти. Те ограничават правото на пациента да избира къде да се лекува и отнемат възможността му да влияе на медицинските услуги, въпреки че предплаща за тях.
Другият въпрос е забраната за сключване на договори с НЗОК в годината на издаване на разрешение за съответната дейност. Това е формена глупост, незаслужаваща какъвто и да е коментар.
Ако лимитите и забраната останат и в новия закон за бюджета на НЗОК, увеличението на парите няма да промени нищо съществено в здравното обслужване.

Маркирана като пациенти НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»