Вход

Няма нужда от двама министри

twinsМиналата седмица пред парламентарната комисия по здравеопазване министър Николай Петров казал следното: „Докато слизах към трибуната си мислех, че би било добре оттук нататък когато се назначават министри, да бъдат по двама. Единият да гаси такива пожари - то не беше Ловеч, Враца, проектът "Спешна помощ". Давате ли си сметка, че на мен не ми остава време да се покажа и да погледна в перспектива, а ме питате за политики. Значи трябва да има един, който да рине и да мете, а вторият да прави политиките.”

Министърът е прав. Той обаче, на практика се оплаква от себе си, защото решението е в неговите ръце. По негова инициатива, Правителството може още утре да прехвърли безвъзмездно както собствеността, така и управлението на всички държавни болници на общините. Едновременно с това акциите и дяловете могат да бъдат пуснати и за приватизация.
Така хем болниците, ще се управляват по-добре, хем министърът ще има време да погледне в перспектива и да се занимава с политика.
Няма да му се налага, нито да рине, нито да мете. Няма да му се налага да „взема никого на ръчно управление”, да „създава фондове за субсидиране” и да „провежда акции за спасяване” на закъсали държавни болници.
Ще му остане време да се заеме и с демонополизацията на задължителното здравно осигуряване, както ни обещаха в началото на мандата.
А когато накрая се премахне монопола на НЗОК, няма да има нужда дори и от един министър, защото ще заработи най-добрата система за регулация – саморегулацията.
Д-р С. Кацаров

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»