Вход

Болниците във фалит са рискови и за пациентите

razruhaПроблемът с дълговете на държавните болници не е само финансов. Натрупаните дългове неизбежно влошават медицинската дейност.
На телевизионните кадрите се виждат паднали мазилки, мухъл по стените, изкъртени мивки и тоалетни чинии, врати без брави, ръждясали кревати, шкафчета без врати и пр.
Болните обикновено получават мизерна храна или изобщо не получават, лежат върху износено или дори скъсано бельо. В много от случаите сами си купуват лекарствата и консумативите.
Парното, ако има такова работи само сутрин и често отоплението е на „духалки”.

Персоналът на тези болници не е вземал цяла или част от заплатите си с месеци, някои вече са напуснали, екипите са непълни, всички са демотивирани.
Всичко това няма как да не се отрази негативно и на качеството на медицинската помощ и на безопасността на лечението. Няма как рисковете пред пациентите на тези болници да не се увеличат.
Всички се питат какво ще стане с тези болници и кой ще ги спаси.
Резонно е също да се запитат могат ли болници в такова състояние да предоставят качествена медицинска помощ? Безопасни ли са за пациентите? Отговарят ли на изискванията за издаване на разрешение за дейност? Отговарят ли на хигиенните изисквания? Трябва ли да работят болници в такова състояние?
Тези въпроси са реторични. Официалните отговори се дължат от овластените от закона да контролират, да налагат санкции, да дават и отнемат разрешения - министърът на здравеопазването и РЗИ.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»