Вход

Дарения и заеми за спасението на държавните болници

hospitalДва нови хемодиализни апарата и система за обратна осмоза вече са доставени и монтирани в отделението по хемодиализа в МБАЛ "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч. Новата придобивка за здравното заведение е закупена с предоставени целеви средства от Министерството на здравеопазването. Стойността на апаратите е общо около 38 хиляди лева.
Болницата е получила и 90 легла като дарение от швейцарско здравно заведение. Осигурени с помощта на ловчалията д-р Стилиян Тинков, който е лекар в Швейцария.

Дарените легла и спално бельо ще бъдат разпределени за всички отделения, където има нужда. Изплатени на персонала забавените заплати за юни и 40 процента от възнагражденията за юли. Кардиологията вече е спряла дейност, а персоналът е пренасочен към други отделения. Болницата вече получи безлихвен заем от столичната УМБАЛ Св. Иван Рилски ЕАД
Очаква се днес целият персонал на МБАЛ Христо Ботев АД Враца да подаде едномесечно предизвестие за напускане на работа. Медиците искат държавата да се намеси. Болницата е с капитал 4 милиона лева и дългове от 13 милиона лева. като начало 3 милиона лева субсидия от МЗ ще покрие неотложните разходи, в това число и за заплати. Заместник здравният министър Ненков, обаче заяви тази сутрин в интервю, че МЗ няма право да дава държавна помощ и ако го направи „ще му се скарат от Брюксел”. Той призова общините да Врачанска област да помогнат на болницата, като станат гаранти по заем. Зам. министърът се позова на това, че ¼ от собствеността на болниците е на общините. Ненков не се ангажира дали УМБАЛ Св. Иван Рилски ЕАД или друга болница ще даде безлихвен заем и на Врачанската, както дадоха преди това на Ловешката болница.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»