Вход

Това е добре, но ...

petrov generalПо повод на скандалите, свързани с отказ на няколко столични болници да приемат пациенти в спешно състояние, министърът на здравеопазването обяви, че ще направи промени в нормативни актове. Ако болницата откаже да приеме пациента, той продължава да обикаля с линейката на ЦСМП, докато не намерят друга болница в която да го настанят. Това може да продължи с часове, а може и с дни.

В отговор на това във Враца генерал Петров заявил: "Отново ще актуализираме тази заповед на мой предшественик министър, че спешният пациент се води в най-близкото лечебно заведение, но няма да спрем дотук. В лечебното заведение пациентът остава и ако той не е профилен, лечебното заведение ще има грижата да го предислоцира в друго лечебно заведение, където профилът е по-добър, а не това да е грижа на екипа с линейката, който да чака и да изтърпи решението къде ще бъде пратен, ако не бъде приет тук".
Логична реакция, защото както е тръгнало, освен болниците и линейките ще започнат да отказват да взимат пациенти, пред перспективата да ги возят до края на смяната, че и оттатък.
Остава да се реши още един въпрос. Главната причина за отказа на болницата да приема спешни пациенти е в неадекватното(на практика често липсващо) заплащане на този вид дейност. Това води до натрупване на дългове.
След актуализацията на заповедта на министъра, болницата ще има още един неплатен разход – за транспорт до друга болница, ако това се налага. Това ще води до нови дългове.
Ако МЗ не реши генерално този въпрос, трайно решение на проблема няма да има.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»