Народното събрание ще проведе разисквания за състоянието на общинските болници

Следващият петък на 26 януари, народното събрание ще проведе разисквания по изготвяне на стратегия за запазване и развитие на общинските болници. Разискването е предизвикано с подписка от 71 народни представители във връзка с парламентарно питане към министъра на здравеопазването Кирил Ананиев от народните представители от БСП Георги Йорданов и Илиян...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Шуменският Окръжен съд обяви л…

Състав на Шуменския окръжен съд под председателството на съдия Свилен Станчев постанови решение, с което обявява лимитите на болниците за нищожни. В мотивите на съда се казва следното:Въвеждането на „лимит”...

Д-р Дариткова: Общинските болн…

Най-големият проблем на общинските болници е кадровият дефицит. Това обяви в предаването „Лице в лице” председателката на парламентарната здравна комисия Даниела Дариткова.По думите на Дариткова общинските болници, които имат проблем...

5 области със завишени данни з…

Нов щам на вирус от група Б - "Виктория" е доказала вчера Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести в четири проби от област Сливен. От...

Всяка власт злоупотребява. Някои се самозабравят

penkovaДвете най-големи болници в Шуменска област пропищяха от шефката на РЗОК. Повече от година не само ръководствата на многопрофилната болница и комплексния окнологичен център, но също така лекарите, а заедно с тях и пациентите са подложени на нещо, като административен терор. Директорката на РЗОК-Шумен, д-р Йорданка Величкова Пенкова изглежда си е поставила за цел да няма ден без проверка поне на една от болниците, а най-често и на двете.

Всяка запетайка, подпис или отметка са добре дошли в търсенето на теле под вола. Санкциите валят като пороен дъжд. В огромната си част се обжалват в съда и в огромната си част биват отменени от него. Отговорност за това не се носи, макар директори на лечебни заведения неколкократно да са сезирали досегашния Управител на НЗОК.
С последната си простъпка, обаче назначените от д-р Йорданка Величкова Пенкова, контрольори са преминали не само границите на доброто управление, но изглежда и на Наказателния кодекс.
Под претекст, че извършват проверка, контрольорите на РЗОК Шумен са конфискували оригинални документи на пациенти лекувани в МБАЛ Шумен АД. Документите са иззети в оригинал, без дори да се направи опис.
Случаят е бе прецедент в досегашната история на НЗОК. Контрольорите на касата винаги са имали право на достъп до проверяваната медицинските документи, а лечебните заведения са задължени по закон да предоставят, заверени копия, ако е необходимо за проверката. Това е нормативно определено с Националните рамкови договори и Инструкцията, одобрена от НС на НЗОК.
Единственият държавен орган, който може да изземва документи в оригинал и то само, ако разследва престъпление, е Прокуратурата. Е, от миналия месец органите вече по всичко изглежда са два – Прокуратурата и РЗОК Шумен.
Служителят, който е конфискувал документите, неговите началници или всеки друг, който има достъп до тях, би могъл да поправи, унищожи или загуби част от тази документация, случайно или с умисъл, като по този начин нанесе имуществена вреда на болницата.
Големият въпрос, обаче не е юридически. Големият въпрос е съдържанието на медицинската документация. В нея има множество медицински записи, свързани с диагностиката и лечението на пациента. Конфискуването на документите поставя в риск пациентите, защото без документацията лесно може да се стигне до грешка при изписването на лекарства, провеждането на друг вид терапия, назначаването на изследвания или провеждането на рехабилитация. Това се отнася не само за престоя, но също така за поведението и лечението, след изписване на пациента от болницата.
По същество деянието на служителите, конфискували документите може да се определи като превишаване на права и злоупотреба със служебното положение. За такова деяние в Наказателния кодекс е предвидено наказание. Ако Директорката е разпоредила конфискуването на документите, то на нея също може да бъде потърсена отговорност, в противен случай ще отговарят само контрольорите.
За случая са подадени сигнали до всички компетентни държани органи. Информиран е и новият управител на НЗОК проф. Камен Плочев. Цялата медицинска общност в града и областта очаква тяхната реакция.

Маркирана като болници пациенти НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Разкъсна облачност

6°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 42%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разкъсна облачност
  19 Яну 2018 7°C -6°C
 • Rain And Snow
  20 Яну 2018 5°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»