Спешна вътрешна проверка на здравната каса (видео)

Заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева съобщи след извънредното заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете към чужди каси, че са възложили спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса. „Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

7-часова операция за отстраняв…

Мозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по...

Не стига, че се приемат лоши правила, ами системно се нарушават

temidaНа своето заседание на 20 юни, НС на НЗОК, в нарушение на закона, е преразпределил не само парите между отделните РЗОК, но е утвърдил лимитите на всяка една от болниците в страната.
За да си създаде правно основание, преди да утвърди лимитите, Надзора е приел изменение в правилата. Така вместо изплатените средства от предишното тримесечие, като база за изчисление на лимита се приема следната формулировка:

Базата за разпределение на лимитите за 2017 г. става касовия отчет за м. април 2016 – м. май 2017 г. (14 месеца) и надлимитната дейност за  м. април 2016 – м. април 2017г. (12 месеца)
Защо и как са избрани периодите е пълна енигма. Защо за база се приемат последните 14, а не 12 месеца (или 6, или 24) не може да се разбере от решението на НС на НЗОК и публикуваната стенограма. От изказването на Кирил Ананиев се разбира единствено, че „така ще тушираме и плюсовете, и минусите в нашите разчети, които сме правили до сега.” Ако ще се тушират минуси добре, но защо ще се тушират и плюсове? Никой не пита и отговор няма.
Интересно е включването в базата за изчисление надлимитната дейност за последните 12 месеца. От една страна за пръв път НС на НЗОК признава официално, че такава дейност има и ѝ дава легитимност, включвайки я в базата за изчисление на лимитите.
Веднага, обаче възниква въпроса, ако тази дейност е легитимна, защо не е платена?
Ако пък не е легитимна, защо се включва в базата за изчисление?
Не се ли поощряват по този начин лечебните заведения, които са нарушавали правилата и системно са надвишавали лимитите си?
Какво излиза, този който е надвишавал лимита ще се облагодетелства, а този който го е спазвал ще бъде ощетен. Това честно ли е, като се има предвид, че ощетяването не е само за 2017, защото сегашния лимит ще бъде база за 2018?
Възможно ли е някои предварително да са били информиран да надвишават лимитите, знаейки че стойностите ще бъдат включени в определянето на новите  лимити?
По-добре лоши закони, отколкото никакви, казвали древните римляни. Щеше и сега да е така, ако НС на НЗОК беше спазил горните, макар лоши правила.
Каквато и база за изчисление да приемеш, при прилагането на формулата за всяка болница ще получиш различни лимити, но винаги едно и също съотношение между базата и новия лимит. Това е смисъла на правилото.
Да де, ама на практика не е станало така, видно от таблицата за разпределението. Не стига, че са определени неизвестно как и в чий интерес, но дори и тези правила не са спазени. Впрочем от таблицата се вижда в чий интерес.
Разликата в коефициентите достига и даже надхвърля два пъти. Това е много, страшно много, като се има предвид, че води до разлика в стотици хиляди и дори милиони лева в интерес на едни и в ущърб на други.
Как се е стигнало до това едни да печелят, а други да не печелят, едва ли знаят повече от двама-трима души. Има сведения даже, че някои лимити са донамествани и на другия ден след заседанието на надзора и бе знанието на повечето от членовете му.  
Излиза, че приемането на правила от надзора е колкото да се каже, че има такива. Няма нищо чудно, че се нарушават, що може системно да се нарушава самия закон.

Маркирана като лимити НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

7°C

София

Облачно

Влажност: 73%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 7°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»