Вход
joomla social share plugin

Болници с такива дългове са опасни за здравето

kirkovichEVN съобщиха, че предприемат мерки за запориране на сметките на УМБАЛ Проф. Ст. Киркович ЕАД. Причината е натрупан дълг от 3.2 милиона за ток. Болницата не е плащала електроенергия от 4 години. Електроразпределителното дружество не спира тока на болницата, както би постъпило с почти всеки друг длъжник. Няма точна информация колко са общите задължения в момента, но по данни на МЗ само просрочените дългове надхвърлят 21 милиона лева в началото на 2017 година.

Регистрираният капитал на болницата е 17 241 870 лв., тоест целият не е достатъчен за покриване на дълговете, което означава, че дружеството е във фактически фалит. Всеки кредитор може да поиска обявяване на несъстоятелност, а законът дори задължава управителят на дружеството длъжник са да поиска от съда това.
Тази ситуация е възможна, само защото болницата е 100% държавна собственост. От една страна доставчиците се страхуват от Правителството и за това избягват да запорират сметки. От друга страна различни представители на Правителството и МЗ от време на време повтарят мантрата за структуроопределящите болници, които нямало да бъда закривани и доставчиците се надяват рано или късно да получат парите си. Трябва ли държавата да се намеси и да покрие дълговете на  УМБАЛ Проф. Ст. Киркович ЕАД ?
Да видим какво е станало през последните години. През 2013 година капиталът на  УМБАЛ Проф. Ст. Киркович ЕАД е бил малко над 11 милиона лева. Просрочените дългове са в размер на 15,5 милиона лева и тогава е на второ място след ВМА, която е с космическите 66 милиона лева просрочени задължения.    
През 2016 година Правителството прави непарична вноска купва скенер ЯМР и друга апаратура и плаща ремонтни на стойност 5 милиона и 345 хиляди лева. Капиталът е увеличен на 17 милиона, но просрочените задължения не намаляват, напротив нарастват от 15 на 21 милиона.
В опит да ограничи разходите, през 2014 година, болницата спря храненето на пациентите. Със спестените пари от храна ще се купуват лекарства – казва тогава директорът.
Сега, когато IVN запорира сметките с кои пари ще се лекуват лекарства, упойки, марли, бинтове, разтвори? Може ли да съществува болница, в която пациентите си носят храната, болнично облекло и лекарства? Как работи персоналът, който не получава редовно заплати?
При такава ситуация въпросът с дълговете вече има много повече медицински, отколкото финансови измерения. Може ли болница във фалит да предостави качествена медицинска помощ? Такава болница не е ли опасна за здравето на пациентите?
След като непрекъснато повтаряме колко много болници имало, защо се поддържат изкуствено вече фалирали?
Не е ли по-добре за обществото, Правителството да ги закрие, преди да са завлекли след себе си и повечето от доставчиците си и да са причинили вреда на пациентите си?  
Отговорността на Правителството е да се грижи за болничната помощ като цяло, а не успеха или неуспеха на отделна болница. При сегашната ситуация на свръх предлагане на болнична медицинска помощ, няма болница без която да не може и закриването на която и да е, няма да доведе до катаклизъм.

Маркирана като болници пациенти МЗ

Коментари   

0 #2 Именно 05-07-2017 06:23
Има ли Прокоратура в тази държава? Има за който трябва. Иначе Цацата е по моловете. Обаче не е само тази болница. Почти всички държанви болници са на тоя хал. Св. Георги в Пловдив е с 50 милиона, Пирогов с 40, Александровска с 25, Св. Екатерина и Исул с по 20, Бургас 20, Ловече е почти закрита и т.н. Цацата ако си гледа работата празна килия няма да остане.
Цитиране
+1 #1 Poznavach ! 04-07-2017 20:05
Ами, тя горката болница в Стара Загора беше закрита още през септември 2012, когато беше извършено престъплението- обединение на Областната болница с 8 млн лв дълг с измислената Институтска болница, която разполагаше само с 5 етажа от 17 етажната сграда на болницата, но затова пък беше натрупала 15 млн лв дълг. Решението за това обединение на две болници с дълг в една с мно-ого голям дълг доведе до днешната трагична ситуация- неконтролируемо растящ дълг и постоянно увеличаващи се просрочени задължения. Няма пари, няма лекарства, няма пациенти, но има професори, заключена администрация за персонала и едно голямо нищо неправене на тези 17 етажа. Кои са виновниците за тази старозагорска трагедия: бившия здравен министър Стефан Константинов, бившия му заместник по лечебната дейност Кирил Добрев и бившия председател на Общ. съвет в Стара Загора- Емил Христов/сега удобно скрил се, като депутат от ГЕРБ/. Има ли Прокоратура в тази държава )?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови