Спешна вътрешна проверка на здравната каса (видео)

Заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева съобщи след извънредното заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете към чужди каси, че са възложили спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса. „Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

7-часова операция за отстраняв…

Мозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по...

Побоите над медици продължават

aggressionПореден случай на побой над медици. Баща на новородено нанесе побой на акушерка в столичната болница Шейново, за това че не му дала плацентата. Въпросът не е за какво му е плацентата, може ли изобщо да си я занесе в къщи и имат ли право а му я дадат. Поводът за побоя можеше да е друг, можеше да е всичко. Може да го наречете инцидент, ама когато такива неща стават всяка седмица, явно има системен дефект, а не съвкупност от инциденти. При това не става дума за шамар, а за жесток бой, в резултат на който акушерката е настанена в болница.  

Преди две години, заради честите побои над медици, Парламентът промени Наказателния кодекс и приравни побоя над медици с побоя над полицаите. Какъв е резултатът? Никакъв, побоите продължават, станаха ежедневие и скоро няма дори да са новина.
Побойникът е етнически българин, християнин, образован, генетик, работил и в Англия по специалността си. Щеше да е лесно за обяснение, ако беше циганин, социално слаб, бежанец, мюсюлманин, скинар, или наркоман. Ама не е.
Отношението на пациентите към медиците не могат да се обяснят с етнически или религиозни различия. Тези проблемите няма да се решат, като се купят нови линейки, се „усвоят” европейски пари за ремонти, се дадат нови лимити на болниците, се сложи лимит на леглата и операциите с Националната здравна карта.
Честите побои са знак за лошото състояние на здравната система. Те са доказателство, че пациентът не е в центъра ѝ, както твърдят някои. Систематичните опити на политиците, да се оправдаят за лошото здравеопазване, като прехвърлят вината на лекарите, насочва гнева на пациентите към тях. Войната между лекари и пациенти носи изгода политиците. Разделяй и владей е прийом за упражняване на властта, формулиран още от римско време, което не е пречка да се прилага успешно и сега.
Зачестилите нападения над медици са резултат на растящата агресия в обществото като цяло.   Хората нямат доверие на институциите, в това число на правоохранителните и правораздавателните. Мнозина са убедени, че единственият начин да получиш възмездие или справедливост е като лично раздадеш правосъдие.
Този проблем засяга всички сфери, но в медицината има двойно измерение. Успеха на диагностиката и на лечението се гради върху доверието между пациента и лекаря. Когато това доверие е разрушено, се засяга не само здравната система, но вече страда самата медицина.
Доверието е не се печели лесно. Ако за разрушаването му са били нужни няколко години, то възстановяването ще отнеме няколко десетилетия.
Ето това е истински проблем на общността и политиката, а не колко линейки ще се купят и колко асфалт ще се насипят.
Проблемът е сериозен. Няма лесни и краткосрочни решения. Има, обаче основателни съмнения, че сме готови дори да започнем го обсъждаме. Да вземем да усвоим малко европейски пари, пък децата и внуците да му мислят.

Маркирана като лекари пациенти

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

7°C

София

Облачно

Влажност: 73%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 7°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»