Спешна вътрешна проверка на здравната каса (видео)

Заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева съобщи след извънредното заседание на Надзора заради разрастващия се скандал с дълговете към чужди каси, че са възложили спешна вътрешна проверка на Националната здравноосигурителна каса. „Числата, посочени в прессъобщението на НЗОК, което беше изнесено днес, не са верни...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Един оперирал на сляпо, друг п…

Пациент на средна възраст получава силна болка в кръста след вдигане на тежест. Появява се слабост и затруднения в движението. пациентът постъпва по спешност в областна болница. Извършена е операция...

Приеха промени в Закона за лек…

С 96 гласа "за" парламентът прие на първо четене промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Предложените от правителството изменения въвеждат мерки за наблюдение на лекарствените продукти, включени...

7-часова операция за отстраняв…

Мозъчен тумор с тегло 1,87 кг. успяха да отстранят след 7-часова операция индийски хирурзи. Интервенцията е спасила зрението на 31-годишен мъж, информират от БГНЕС. Неврохирургът Тримутри Надкарни обясни, че по...

Защо сменят Комитов и кой ще е следващият?

komitovВ четвъртък, Управителят на НЗОК, д-р Глинка Комитов лично е депозирал оставката си в Народното събрание. Така казала по радиото шефката на здравната комисия в Парламента, Д-р Дариктова, след като депутат от опозицията попитал, има ли оставка и каква е причината за нея. От пресцентъра на НЗОК пък не знаели за оставката. Според тях Комитов не е ходил в Парламента да я подава. Само да не стане като с шефа на НДК - днес го има, утре го няма, вдругиден пак го има?

Очаква се оставката на Комитов да бъде приета, защото е сигурно, че тези неща предварително се съгласуват с Премиера и лидер на управляващата партия. Причини за оставката не се съобщават, а самият Комитов не е направил изявление.
Много вероятно е оставката да му е била поискана, заради очертаващия се сериозен дефицит в бюджета на НЗОК от една страна и недоволството на мастити шефове на големи държавни болници от лимитите. Желанието на последните да получат сепаративно безлимитни договори, не срещна разбиране от досегашния Управител, а някои от тях са достатъчно влиятелни, за да му издействат уволнението.
Според слуховете, роля за смяната е изиграло и желанието на новия министър на здравеопазването да постави свой човек на поста. Спряга се дори името на един от началниците на клиники във ВМА.
Комитов на няколко пъти се обяви официално за премахване на лимитите на болниците, нещо което не се харесва на Председателя на Надзорния съвет и заместник министър на финансите Кирил Ананиев, а както е известно министерството на финансите се изживява, като принципал на НЗОК, още от времето на Симеон Дянков.
Наложената от Москов за подуправител на НЗОК Ив. Кръстева бе моментално сменена от Комитов след оставката на кабинета. Говори се, че сега  Кръстева е съветник на вицепремиера Валери Симеонов, което означава още един враг на висока позиция.
В тази сложна междуличностна и междупартийна ситуация с вплетени интереси на множество влиятелни лобита, няма да е изненада, ако настъпят и по-сериозни размествания в НЗОК, освен смяната на Управителя.      
Д-р Глинка Комитов беше избран на поста от Народното събрание през март 2015 г. Според чл. 19 от ЗЗО, мандатът му е 5 години. Комитов можеше да остане на поста си до март 2020 година. Мандатът може да бъде прекратен освен заради оставка, при смърт, влязла в сила присъда, системно неизпълнение на задълженията, конфликт на интереси и неизпълнение на решение на Надзорния съвет.
При подаване на оставка, Надзорният съвет възлага на подуправителя на НЗОК временно да изпълнява длъжността управител на НЗОК. Народното събрание приема решение за избор на нов управител на НЗОК в срок, не по-дълъг от 30 дни от прекратяването на договора на управителя.
Генерално погледнато, предсрочното прекратяване на мандата на д-р Комитов не е добър знак за здравната система.
Макар и плахо, той се застъпваше за някои пазарни механизми на регулация. Всички знаци сочат, че смяната му ще означава повече рестрикции, лимити за болниците и ограничения за пациентите.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

7°C

София

Облачно

Влажност: 73%

Вятър: 22.53 km/h

 • Облачно
  23 Фев 2018 8°C 2°C
 • Облачно
  24 Фев 2018 7°C 2°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»