Вход
joomla social share plugin

Надзорният съвет на НЗОК няма право да определя лимитите на болниците

k.ananiewТази седмица Председателят на НС на НЗОК обяви, че касата е приела да разпредели допълнително средства за болнична медицинска помощ до обща сума за 2017 година от 1 676 000 000 лева. В точка 3 на Решението на Надзорния съвет на НЗОК No РД-НС-04-77/20.06.2017 г.  четем, че Надзорният съвет:
3. Приема, в приложение 2 към настоящото решение, месечни и индикативни стойности на РЗОК и изпълнители на БМП за периода на дейност м. юни – м. ноември 2017 г

Решението на Надзорния съвет в тази му част е нищожно. Той няма право да приема лимитите на отделните болници. Законът е възложил разпределението на лимитите (наричани за благозвучие „индикативни стойности”) между болниците на Директорите на РЗОК. Вижте сами:
Според чл. 4, ал. 1, т. 1 от Закона за бюджет на НЗОК за 20-17 година, „Надзорният съвет на НЗОК утвърждава за всяка РЗОК годишна обща стойност на разходите за здравноосигурителни плащания, разпределена по месеци;”
В точка 2 на същата алинея е определена функцията на Директора на РЗОК: „Директорите на РЗОК разпределят утвърдените стойности на разходите по т. 1, буква "а" по изпълнители на болнична медицинска помощ за съответната РЗОК по месеци;
Точка 3 от Решението на Надзорния съвет на НЗОК No РД-НС-04-77/20.06.2017 г. не е първият, а поредният случай на нарушаване на закона.
Управителят на НЗОК и министърът на здравеопазването отговарят пред Народното събрание за действията си. Надзорниците, обаче не отговарят пред никого. Те не представляват обществени интереси, а лични и вероятно от време на време и частни, търговски.
Девет души, нито един от които няма актюерски знания и опит, управляват оперативно единствения здравноосигурителен фонд и разпределят 3,5 милиарда лева, както им скимне. На това безобразие трябва да се сложи край. Махайте монопола и мъката ще свърши! Точенето на обществени ресурси също.
Д-р С. Кацаров

Маркирана като лимити НЗОК

Коментари   

+1 #1 шерлок 25-06-2017 15:32
Надзорът приема разпределението по болници, предложено от директорите на РЗОК. Е те така ще се оправдаят. Но как и с какво ще оправдаят, че от няколко години спускат на порции "годишния" бюджет на болниците - дали ще е за месец или тримесечие или пък четиримесечие, но никога годишен, уж вече разпределен? Нещо повече - минимум два три пъти в годината, болниците са в ситуация да не си знаят до края на месеца текущия си бюджет! И още - някой извън касата наясно ли е дали спазиха наредбата миналата година при разпределянето по болници на съответните видове легла според здравната карта?! Или пък как точно и по кои правила определиха относителните тегла на всяка една болница, база за лимитите им - кои месеци избраха, кои стойности(първо начални, касови, до лимит, без или с удържани суми от глоби и санкции, до кой знак след запетаята ги закръглиха тези отн.тегла?! И още много подобни на пръв поглед незначителни подробности, но водещи до разпределяне на "3,5 милиарда лева, както им скимне"!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови