Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Да посмятаме и да видим кой крив, кой прав за парите за лекарства за онкоболните

grozev komitovТези дни нашумя скандал с доставки на лекарства за болни с онкологични и хематологични заболявания. Дистрибуторите на лекарства обявиха, че няма да доставят лекарства на болниците, ако последните не ги заплащат в определения със закон срок. Болниците се оправдаха със забавените плащания от НЗОК. НЗОК пък обяви, че няма забавяне. Иди, че разбери каква е истината. Къде е заровено кучето?
Да видим:

Дистрибуторите на лекарства не само имат право да си искат парите за доставките, но са и задължени по закон.
Чл. 303а от Търговския закон постановява, че страните по търговска сделка могат да договорят срок за изпълнение на парично задължение не повече от 60 дни. Това изискване е въведено в съответствие с Директива 2011/7/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 16 февруари 2011 г. относно борбата със забавяне на плащането по търговски сделки. Сиреч нарушението на срока е нарушение не само на Българското, но и на Общностното право.
Прекрачването на законовия срок може да има тежки финансови последици. Данъчното законодателство изисква в тези срокове издаване на фактура, начисляване на ДДС и осчетоводяване на прихода.
Само, че дистрибуторът няма приход, защото болницата не е платила. Тя не е платила, защото касата не е платила на нея. Касата не е платила, защото се е изхитрила да пише в НРД, че може да се разплаща и след повече от 60 дни.   
Кучето е заровено в НРД 2017. В него е записано, че НЗОК заплаща за медицинските изделия противотуморни лекарствени продукти осигуряващи основното лечение при злокачествени солидни тумори и хематологични заболявания еритро-, тромбо- и гранулоцитни колонистимулиращи фактори, имуноглобулините, имуносупресивната терапия и хелиращата терапия за хематологични заболявания в срок до 30-о число на втория месец, следващ отчетния.
Вторият месец следващ отчетния е третия месец след доставката. Разпоредбата на НРД 2017 е в сила от 1-ви април. Доставените през април лекарства на болниците се отчитат през май и се плащат на 30 юни. Само, че от 1-ви април до 30 юни не са 60 дни, а почти 90.  Някъде към началото на месец юни болниците изпаднаха в просрочие към дистрибуторите и в нарушение на закона. За това скандалът избухна сега, а не по-рано.
Юридически, казусът е прост. При противоречие на два нормативни акта, в случая НРД 2017 и Търговския закон, се прилага по-високия по ранг – закона, да не говорим, че Общностното право е с предимство пред Българското. Правото си е право, ама преводи няма.
Естествено болниците могат да поискат от съда да отмени разпоредбата на НРД, но докато това стане, ще е приет нов НРД.
Позовавайки се закона, болниците могат да осъдят НЗОК да им изплати обезщетение в размера на законната лихва за всеки ден просрочие на плащането.
Разбира се НЗОК и БЛС биха могли да подпишат анекс и да премахнат незаконните текстове от НРД. Това изглежда най-лесно и логично. Кой, ако не институциите, трябва първи да следят и спазват закона?    
Да не забравяме, че става дума не само за закона и за парите, а преди всичко за здравето и живота на десетки хиляди болни с онкологични заболявания. Д-р С. Кацаров

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Ясно

24°C

София

Ясно

Влажност: 43%

Вятър: 11.27 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»