Вход

НЗОК се коригира частично за сертификатите по ортопедия

komitovВ началото на месеца, НЗОК беше изпратила писмо до районните каси, в което се указваше, че само ортопедите, посочени в списъка на БОТА са сертифицирани за изпълнение на дейностите по КП 217А и 217Б. Списъкът на проф. Балтов съдържаше 8 имена.
В ново писмо, изпратено вчера, д-р Глинка Комитов се коригира, като информира директорите на РЗОК, че договори могат да се сключат не само с болниците, в които работят ортопедите от списъка на Балтов, но и с тези, в които ортопедите имат сертификати, независимо, че не присъстват в списъка.

Това писмо коригира донякъде нещата, но някои въпроси остават.
Може ли писмо от едно НПО да замести официален документ?
Лекарите от списъка на НПО-то ще трябва ли да представят своите сертификати, както всички останали?
По-важният въпрос е правилно ли е за всяка медицинска дейност да се изискват сертификати?
Какво е значението на медицинската специалност, ако лекарите, които са я защитили ще трябва да вадят сертификати за всичко?
Ако в една болница има специалист със съответен сертификат, трябва ли да се изисква от всички лекари да имат сертификат?
Трябва ли липсата на даден сертификат да води до отказ на договора по цялата клинична пътека или следва да се откаже договор за конкретната терапевтична процедура?
Тъй като Националният рамков договор, който е подзаконов нормативен акт е издаден от БЛС и НЗОК, в тези и други спорни случаи, ще бъде необходимо съвместно указание на двете организации за тълкуване на разпоредбите.

Маркирана като НЗОК НРД

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»