Вход

Опитах се да реанимирам малко момче. Беше късно

18-08-2017 Последни новини

Това разказва пред Британския таблоид Мирър млад мъж на име Албърт. Той работи като медицинска сестра и по време на атентата е бил близо до Las Ramblas, където ван с терористи се вряза с висока скорост в пешеходците...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

Една година по-късно

Преди една година в две статии „Касата отказа да плаща лекарства за хора без панкреас.”...

Регистрирани са окол…

Директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев заяви по Nova TV...

От днес до края на месеца може да смените личния лекар

DoktorОт 1-ви до 30 юни можете да смените общопрактикуващия си лекар. Процедурата е проста, необходимо е само да посетите избрания от Вас общопрактикуващ лекар.  Трябва да носите със себе си здравноосигурителната си книжка. Ако нямате такава, можете да се снабдите от съответната Районна здравноосигурителна каса. Не е необходимо да посетите досегашния си личен лекар или да се отписвате от него.

Следващата възможност за смяна на личния лекар ще бъде между 1-ви и 31 декември. Извън тези срокове може да се прави само временен избор на лекар, например при продължително пребиваване далече от адреса  за срок по-дълъг от един месец, но по-кратък от 5 месеца. Лекарствени продукти за остри и хронични заболявания, лекарствени продукти с протоколи IВ и IС, както и рецептите за медицински изделия и диетични храни се изпълняват в аптеки, работещи по договор с НЗОК на територията на цялата страна. Изключение правят лекарствата по протокол 1А и лекарствените продукти, съдържащи наркотични и упойващи вещества. Тези рецепти може да се изпълняват само в аптеки, сключили договор с районна здравноосигурителна каса, намираща се на територията, на която е направен избор на личен лекар.

При смяна на постоянен адрес, смяната на личния лекар може да се извърши по всяко време. Ако общопрактикуващия лекар напусне по някаква причина, например прекрати договора си с НЗОК, също може да се направи избор на нов личен лекар. Ако не го направите своевременно, НЗОК ще извърши служебно избор на нов.
Ако пътувате или спребивавате временно далеч от района, в който е Вашия личен лекар, можете да се обърнете към всеки друг общопрактикуващ лекар, ако се нуждаете от неотложна медицинска помощ. Трябва да носите здравноосигурителната си книжка.
Възможността за смяна на общопрактикуващия лекар е важна за функционирането на извънболничната медицинска помощ и на лечебното здравеопазване като цяло. Тя внася елемент на конкуренция между личните лекари за избора на пациентите, което е стимул за повишаване на качеството на медицинското обслужване.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

22°C

София

Слънчево

Влажност: 56%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»