Умишленото унищожаване на една успешна болница

Интересът към имотите на Националната специализирана болница за физикална терапия и рехабилитация е от години. Лечебното заведение е разположено в обширен парк, а освен сгради притежава и минерална баня, басейни с минерална вода в „Овча купел” и Горна баня. В редакцията на Право&Здраве получихме сигнал и подписка от пациенти на...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Нови промени в закона срещу ре…

Няколко предложения за второ гласуване на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина обещават да затегнат режима на паралелен износ на медикаментите, който оставя без лечение пациентите в БългарияИзмененията дават...

Иновация за незрящи: камера ск…

Очила за незрящи четат на български. Това може да е от полза за хората със зрителни проблеми у нас. Засега обаче, за да ползват устройството, незрящите трябва да си го...

Защо пациенти и техните близки бият медици?

aggressionЗа нов случай на агресия срещу медици. Близки на починал пациент нападнали спешни медици в Дулово. Друг лекар във Варна бил ударен и ограбен – нападателят е задържан. Преди няколко в болница в Бургас пациент преби не само медиците, но и пристигналия охранител.  
Медиците не са виновни за болестта или травмата на пациента по повод на която същият търси медицинска. Медиците са тези, които се притичват на помощ. Защо някой ще удря или въобще ще проявява агресия към човек, който му се е притекъл на помощ?
Някои обясняваха тези нападения, с ромския произход на нападателите, които „живеят и се държат като скотове”. Обяснението предизвика всенародно одобрение. Под силен обществен натиск бяха приети поправки в наказателния кодекс, с които нападението над медици беше криминализирано. Съществена промяна не настъпи. Фактите сочат, че далече не всички нападания над медици са извършени от роми.
Каква е следващата стъпка? Или да се въоръжат медиците и да им се позволи да стрелят при самоотбрана?
Друго малоумно обяснение за нападенията е, че съдът отменил новия медицински стандарт в частта му за приемните отделения на болниците. Сякаш при стария стандарт побои нямаше. Дали побойниците изобщо знаят за съществуването на медицинските стандарти или пък, ако случайно са знаели, дали ще седнат да ги прочетат и въздействието на нормативния акт ще бъде толкова силно, че биха решили вече никога да не бият медици?
Причината за тези нападения не е нито етническия произход, нито медицинския стандарт. В основата е високото ниво на агресия в поведението на българите, езика на омразата и увеличаващата се нетолерантност. Хора се нахвърлят и пребиват други за отнето предимство на пътя.
Агресията и нетолерантността, обаче не са достатъчни, за да обяснят нападенията над медиците. Както стана дума, медиците не са „отнели предимство”, те са се притекли на помощ.
Възможно е в някои случаи самите медици да са били нетолерантни (те са хора и българи)  в отношението им към пациентите и техните близки, което да се е превърнало в искрата запалила огъня и да са си го заслужили. Като изключим, обаче най-драстичните случаи  (като онази акушерка, заловена да удря новородени), изглежда, че хората не гледат на медиците, като на хората с най-хуманната професия, чиято мисия е да помага на болните и пострадалите, а гледат на тях като на всеки друг хулиган на пътя, в квартала или на стадиона.
Може дори да е по-лошо. Може мнозинството от хората да гледат на медиците с по-лошо око, отколкото гледат на другите хора.
Ако е така, то за това си има причини и те не са само в медиците.  Свидетели сме как в продължение на години се сипят публично обвинения към лекарите. Тези обвинения се изговарят от предимно от политиците и се по повтарят от журналисти, репортери, експерти, представители на  пациентски организации. Всеки е чувал за това, че лекарите „източват касата”, че „търгуват със здравето на пациентите”, че „са корумпирани”, че „искат пари за всичко”, че са „убиват новородени деца”(помните ли тази реч от трибуната на Народното събрание?) и други похвални неща.
За политиците е много удобно да оправдаят лошите резултати от здравната политика с лошите лекари, защото иначе трябва да признаят собствената си негодност. Те освен това, имат инструментите да превърнат тезата си в пропагандна кампания. Това си има цена и тя е разрушеното доверие между лекарите и пациентите. Периодичните нападения на пациенти над лекари е една от видимите форми на нарушено доверие.
Маркирана като лекари пациенти ЦСМП

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

2°C

София

Облачно

Влажност: 92%

Вятър: 28.97 km/h

 • Rain And Snow
  19 Мар 2018 7°C 3°C
 • Rain And Snow
  20 Мар 2018 9°C 0°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»