Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Проф. Гетов: Лекарст…

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни пред БНР, че приложението на медикаменти...

Млад мъж починал сле…

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след...

НЗОК постави под риск пациентите със злокачествени заболявания

nhifСтоличната здравноосигурителна каса е изпратила писма до всички болници, извършващи лечение на онкологични и хематологични заболявания, с което им разпорежда в отчетите си за месец април да не бъдат включвани спецификации за направените разходи за лечение на злокачествени заболявания. Същото писмо е разпратено и от останалите РЗОК по инструкция на НЗОК.
Като основание за писмото се посочва съвместно указание на БЛС и НЗОК от 5 май, според което, ако болницата отчете по-голямо количество медикаменти от дозата за среден ръст и тегло за мъже и жени, заплащането ще се извършва само след проверка. 

 
Както стана известно с чл. 327, ал. 2 от НРД се въведе изискване към болниците, дозата на лекарствата на един пациент трябва да отговаря на средните за българската популация ръст и тегло. С Указанието от 5 май са определени - за ръст 175 см за мъже и 163 см за жени и за тегло 81 кг за мъже и 67 кг за жени.
В случая и столичната и останалите РЗОК са се престарали, разпореждайки спиране на всички плащания, вместо само на тези, които са над изчислените по среден ръст и тегло. Това е така, защото тя няма как да знае колко количества лекарства са изписани и направени на болните, ако болниците не предадат спецификациите си за това. Според разпореждането, дори болниците които са отчели според ограничението за ръст и тегло, няма да получат дължимите пари.  
Спирането на плащания за лекарства може да предизвика тежки финансови проблеми за болниците и да рефлектира пряко върху лечението на пациентите. Месечните разходи за този вид лекарства са около 30 милиона лева. Болниците само купуват лекарствата, а след това НЗОК им възстановява разходите. Забавеното плащане означава нов дълг към доставчиците на медикаменти, затруднено снабдяване или дори спиране на доставки, потърпевши от което в крайна сметка са пациентите с ракови заболявания.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

21°C

София

Слънчево

Влажност: 36%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  23 Авг 2017 25°C 8°C
 • Слънчево
  24 Авг 2017 27°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»