Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Проф. Гетов: Лекарст…

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни пред БНР, че приложението на медикаменти...

Млад мъж починал сле…

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след...

При мозъчната смърт има юридически проблем

nenkov miroslavЗаместник министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков постави въпроса за действията при установяване на мозъчна смърт. Дискусия по тази тема е необходима, защото въпросът не е уреден законодателно и възникват маса правни проблеми. Съвременната медицина позволява сърдечната дейност и дишането на човек с мозъчна смърт да се поддържат неопределено време. Жив ли е такъв човек или не е? Имуществото, което е имал негово ли е или не е? Може ли за него да се извади смъртен акт, удостоверение за наследници, валидно ли е удостоверение за граждански брак, валиден ли е ЕГН, лична карта, адрес и пр. и пр.?
Медицината вече се е произнесла. Настъпването на смъртта е настъпването на мозъчна смърт. Наличието на други функции, като сърдечна дейност, дишане и др., не прави човека жив, ако е настъпила мозъчна смърт.
В юриспруденцията, обаче все още има бели страници. В нашето законодателство, въпросът е интерпретиран само за нуждите на донорството.     
Законът за трансплантации на органи, тъкани и клетки в своя чл. 18 дава дефиниция на мозъчна смърт - необратимо спиране на всички функции на главния мозък. Критериите за установяването и редът се определят с наредба на министъра на здравеопазването. Тази интерпретация на въпроса, обаче урежда юридически само въпросите, когато е налице съгласие за донорство. В тези случаи свързани законът е уредил правилата и критериите по които да се прекратят всички функции на човешкия организъм, изпаднал в мозъчна смърт. Ако, обаче няма такова съгласие или органите не са подходящи за трансплантация поставените по-горе въпроси за гражданското състояние нямат отговор. Няма легален отговор и въпроса, ако човека с мозъчна смърт не е човек, кому принадлежи. Кой може да се разпореди за спиране на апаратното дишане на пример или други медицински дейности поддържащи различни жизнени функции? Не по-малко важен е и въпроса за разходите. Кой трябва да заплаща за грижите при настъпване на мозъчна смърт – близките(наследниците), осигурителя, държавата?  
В някои страни законът дава право на гражданите да декларират предварително отказ от реанимационни мероприятия при настъпване на мозъчна смърт. В други случаи, законът дава право на наследниците да спрат системите при определени условия. У нас няма регламент нито за спиране на системите, нито кой и докога плаща за грижите.
Ето защо поставянето на темата за дискусия от министър Ненков е правилно. Неправилно е обвързването с ѝ донорството.  
Д-р С. Кацаров

Коментари   

0 #1 Вили 29-05-2017 06:17
"Няма легален отговор и въпроса, ако човека с мозъчна смърт не е човек, кому принадлежи."
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

21°C

София

Слънчево

Влажност: 32%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  23 Авг 2017 25°C 8°C
 • Слънчево
  24 Авг 2017 27°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»