Вход

Какво цени обществото?

waiterДве обяви за работа публикувани тази седмица трябва да ни накарат да се замислим.
Първата от тях. Сладкарница „Н........” открива нов салон в Студентския град в София и набира сервитьорки. Заплащането е 1500 лева, твърда заплата плюс процент от оборота и личен бакшиш. Работното време е 8 часа на смени. От кандидатите се очаква да бъдат усмихнати и енергични. Всеки, който се чувства така и желае да се присъедини към екипа е поканен на интервю за работа.
Друга обява на същото място и по същото време предлага работа за лекари. МБАЛ "Св. М....." ЕООД търси да назначи лекари за работа във вътрешно отделение и кардиологичен сектор. Кандидатите трябва да отговаря на следните условия:
Да са завършили медицина и да имат специалност по вътрешни болести или кардиология или нефрология или ендокринология и болести на обмяната;
Желателно е кандидатите да имат опит във вътрешно, кардиологично, нефрологично или ендокринологично отделение;
Да имат способност за работа в динамичен екип, отлични комуникационни умения и добра компютърна грамотност.
Кандидатите трябва да изпратя CV,  снимка и мотивационно писмо. Брутна заплата 680 лева.
Двете обяви и сега могат да бъдат видени на един от известните сайтове за работа.
Казаното няма нужда от обяснени. Всеки може да мисли и коментира каквото си иска. Разликата в заплатите не е заради минималната работна заплата, не е заради минималните осигурителни прагове, не е заради остойностяването на труда, нито заради колективните трудови договор в отрасъл сладкарство или отрасъл здравеопазване. Позицията на трудовия пазар показва ясно едно – каква е ценността на съответната професията за обществото. Разликата тук е такава, че няма никакво място за съмнение или объркване кого цени повече обществото.
Маркирана като лекари

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»