Вход

НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

21-08-2017 Информация за съдебни дела

Състав на ВАС потвърди Решение на Бургаския апелативен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Ваня Добрева: Планир…

След публикуването за обществено обсъждане на предложение за изменение на Закона за лекарствените продукти в...

Лекарствата на килограм живо тегло. За наднормените след проверка

nhifНационалната здравноосигурителна каса (НЗОК) е публикувала на сайта си Съвместно указание с БЛС, което се отнася до прилагането на лекарствени продукти за злокачествени и хематологични заболявания, чието количество за приложение се изчислява на база ръст, тегло или телесна повърхност. За отправна точка са взети за мъже на 81 килограма, а за жени на 67 килограма.

Ако количествата лекарства са за пациенти с по-високо тегло плащането ще се извършва само след проверка.
Според здравната каса, в момента 25-30% от лекарствата за лечение на онкоболните се изхвърлят. Те смятат, че с добро планиране този процент може да се намали на 5-7%.  Средствата, спестени от разхищение на лекарствени продукти могат да бъдат вложени в лечението на повече пациенти с по-добър терапевтичен ефект.
В крайна сметка, НЗОК ще заплати лечението на всеки онкоболен пациент, независимо от неговия ръст, тегло или телесна маса.
В случаите, в които отчетеното от лечебното заведение за календарен месец количество лекарствен продукт средно на пациент надвишава определеното количество, изчислено на база на максимална месечна доза за средностатистически ръст, тегло и телесна повърхност, заплащането на лекарствените продукти ще се извършва след проверка от контролните органи на институцията.
Проблемът е, че с механизма на проверката може да се забави значително самото плащане и това да доведе до ръст на дълговете на болниците. Страничен ефект на ограничението би могъл да бъде намаляване на рекспорта на медикаменти.
В съвместното указание, НЗОК и БЛС, обаче не са посочили по какъв начин ще се проверяват теглото и ръста на пациентите. Няма приет механизъм който да указва как да се комбинира терапията между дебели и слаби пациенти, така, че да има по-малко фира и какво количество фира от един флакон е допустимо.
Според съобщението от пресцентъра на НЗОК указанието не касае по никакъв начин качеството на лечение на пациентите, което се извършва по действащите алгоритми, правила и стандарти. Още по-голяма спекулация е, че пациентите с по-високо тегло щели да доплащат лечението си. Не отговаря на истината и твърдението, че НЗОК няма да плати реалното лечение на болниците и то ще остане за тяхна сметка. Всичко ще се плати, но след контрол дали е реално извършено и ефективно планирано.
Съвместното указание е изготвено от НЗОК и БЛС след обсъждане в създадена за целта работна група. Националните консултанти в областта на онкологията и химиотерапията, обаче са отказали участие в нея. Отказали са участие и „други лица, които се изявяват в медиите.”

Коментари   

0 #1 Guest 13-05-2017 17:46
"Всичко ще се плати но след проверка" Тогава какъв е смисъла на проверката??
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

15°C

София

Слънчево

Влажност: 66%

Вятър: 22.53 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»