Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Проф. Гетов: Лекарст…

Проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, обясни пред БНР, че приложението на медикаменти...

Млад мъж починал сле…

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след...

Хората с увреждания в България са толкова, колкото са в другите страни

invalidНапоследък все по-често политици говорят за това, че твърде много хора в България получават пенсии за инвалидност. Инвалидите у нас били десет пъти повече от инвалидите в Европа. Намалението на инвалидните пенсии ще даде необходимите средства за увеличаване на минималните пенсии. ТЕЛК комисиите трябвало да преминат към НОИ, за да се намали броя на инвалидните пенсии е записано в „Приоритети за управление” 2017-2021.  
Тази концепция не е вярна. Броят на инвалидите в България е съпоставим с броя на инвалидите в другите страни. Числата не лъжат. Данните са на Евростат.
Според тях през 2012, хората с увреждания в България са 13,5%. Средно в Европа са 12.8%. В Белгия са 15.2%, в Германия 16.9%, а в Дания 18.2%. Всеки може да ги види тук.
Според данните на НОИ към 31.12.2016 година броят на отпуснатите пенсии за инвалидност е точно 455 124, което е 6,4% от населението. Данните са достъпни тук.
С удължаването на живота и застаряването на населението, броят на хората с увреждания обективно ще расте.
Чисто статистически миграцията на младата и активна част от населението увеличава процента на хората с увреждания, като част от населението.
Преминаването на ТЕЛК комисиите към администрацията на НОИ само по себе си няма да промени нищо в освидетелстването. От друга страна каквито и промени на методиката за оценка да се направят, броят на пенсиите за инвалидност не може да се промени съществено, защото той и сега е под средното ниво в Европа.
Очакванията с промени в медицинската експертиза да се спестят между 300 милиона и 1 милиард лева годишно, с които да се финансира нарастването на пенсиите за прослужено време са нереалистични.
Такива пари няма. Сигурно има немалко хора, които незаслужено получават инвалидни пенсии. Статистически погледнато, обаче броят на хората, които отговарят на условията за получаване на пенсия за инвалидност е по-голям от броя на тези, които реално получават такава в момента. Да не говорим за размера на инвалидните пенсии и инреграционните добавки, които у нас са символични в сравнение с развитите страни.
Общата сума, отделяна за интеграция на хората с увреждания, в това число пенсии за инвалидност ще нараства, няма да намалява.

Коментари   

+2 #2 Guest 22-04-2017 09:54
България е с много по-ниска степен на инвалидност от Великобритания, Франция и САЩ, където процентите са съответно GB -18,33%, FR - 26,4% , USA - 22%.
Прилагам в писмо до администратора на сайта фактически данни в оригинал, за доказателство.
Цитиране
-1 #1 Д-р Боньо Бонев 22-04-2017 08:56
Изненадам съм от публикацията ви за инвалидизиранит е в България. В България има прекомерно много " инвалидизирани" по показания единствено -дегенеративни заболявания на възрастта (коксартроза ,гонартроза ,спондилартроза ,исхемична болест и артериална хипертония) - при възрастни пациенти. Това не е инвалидност а нормалните настъпващи дегенеративни промени в организма. Според мен всички ЕР на ТЕЛК с такива диагнози трябва да бъдат премахнати.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

21°C

София

Слънчево

Влажност: 32%

Вятър: 22.53 km/h

 • Слънчево
  23 Авг 2017 25°C 8°C
 • Слънчево
  24 Авг 2017 27°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»