Вход

И следващият здравен министър е ....

mzКоалицията ГЕРБ-ОП вече е факт. Приета е и управленска програма, в това число и в здравеопазването. Засега се знае, че ще е излъчен от ГЕРБ, но няма нищо конкретно за имената, освен слухове.
Най-често спряганото име е това на д-р Даниела Дариткова. Същата е избрана за трети път в Парламента, беше и Председател на здравната комисия. Д-р Дариткова натрупа значителен политически опит и се очаква да е запозната с нормативната уредба.
Друг бивш председател на здравната комисия и бивш министър на здравеопазването – Десислава Атанасова, също е сред заподозрените. Тя също натрупа политически опит и самочувствие, макар в последните години партията ѝ да я използва в други сфери, не в здравеопазването.
Новият министър може да бъде някой от директорите на болници. Тук най-често спрягано е името на директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов – амбициозен млад човек, вече с управленски опит. Сред потенциалните кандидати са и директорите на по-големите общински болници в София – доц. Цветомир Димитров, д-р Борил Петров и д-р Аркади Иванов, които се справят добре с управлението на болниците си, на фона на огромната конкуренция в София.
Два пъти през предишните си управленски мандати, ГЕРБ са излъчвали министър на здравеопазването от средите на лекарския съюз. Няма да е изненада, ако сегашният председател на БЛС – д-р Венцислав Грозев получи покана да поеме здравното министерство. Той има необходимата експертиза, а и длъжността която заема е колкото лекарска, толкова управленска и политическа по характера си.
Кой точно ще бъде избран за министър зависи не само от неговите качества, но и от общата и вътрешно партийна ситуация. В контекста на общата политика, хипотетично е възможно в МЗ да остане и сегашният екип на д-р Семерджиев или да се потърси друг извънпартиен и консенсусен кандидат. Влиянието на едно или друго лоби в самата управляваща партия може да наклони везните в една или друга посока.  
Кой точно ще бъде избран за министър зависи и от програмата за управление. Не всеки би могъл да изпълни програма на мащабни реформи, за което са нужни и знания и опит и авторитет. Обратното, ако програмата не предвижда реформи, то няма кой знае какво значение кой ще е министър на здравеопазването.
В програмата на ГЕРБ-ОП присъства думата демонополизация, което е заявка за реформи. Думата „демонополозация”, обаче е поставена в контекста на думите „започване” и „поетапна”, от което може да се направи извода, че намеренията  за демонополизация далеч не са категорични и такава едва ли ще бъде извършена до края на мандата на правителството.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»