Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Епидемия от морбили няма, засега.

В съседна Румъния се разви епидемия от морбили. МЗ регистрира 4 случая на морбили. Епидемия за сега няма. Не значи, че не може да има.  
morbiliИмунизацията срещу морбили се извършва с жива атенюирана ваксина, най често в рамките на комбинираната ваксина MMR (срещу морбили, паротит и рубеола). Прилагането на тази ваксина е включено в задължителния имунизационен календар и се извършва безплатно за пациентите от общопрактикуващите лекари.  
Наличието на епидемия от морбили е знак за неизвършена имунизация сред децата. За период от няколко години се натрупва критична маса неимунизирани и накрая избухва епидемия.
Последната епидемия у нас е регистрирана през 2009 година. Тогава случаите са предимно в североизточна България и сред ромското население. Болните тогава надхвърлят 10 000 души има и 15 смъртни случая. Предприето е извънредно ваксиниране на деца. През 2009 година, МЗ отчита, че много деца не са били ваксинирани, а за други е отчетена фиктивно имунизация, без такава да е направена.
Осем години по-късно, неизпълнението на имунизационният календар може да доведе до нова епидемия. изводите вероятно ще са като през 2009 година. Ако продължаваме така, през 2025 можем пак да ги направим.
Имунитетът срещу вируса на морбилите може да се придобие по два начина – след ваксинация или след преболедуване. Очевидно някои родители предпочитат децата им да преболедуват, вместо да се ваксинират. Вярно е, че в повечето случаи, болестта протича без усложнения.
Болестта, обаче е опасна за хора с понижен имунитет, за кърмачета, за бременни жени и възрастни с много хронични заболявания.
Родителите, които не имунизират децата си трябва да знаят, че създават риск не само за тях, но и за други хора, с които болните могат да влязат в контакт. 

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Ясно

24°C

София

Ясно

Влажност: 43%

Вятър: 11.27 km/h

 • Слънчево
  18 Авг 2017 31°C 16°C
 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 17°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»