Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Справка в новата пла…

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, ще могат да правят онлайн справки...

Назначаването на лекари и сестри в училищата няма да реши проблем, като този

Дете почина училище. Инцидентът е станал в занималнята, около 2 часа след обед. Учителката била излязла, децата се сбили, едното ритнало другото в корема. stkatsДва часа по-късно на момиченцето му прилошало. Учителката го завела при медицинската сестра, но тя току що си тръгнала. После извикали Спешна помощ. Тя дошла след 20 минути и закарала детето в болница, откъдето казват, че детето вече е било починало, когато са го докарали.
Трагедията на семейството е ужасна. Нищо не може да утеши родителите.
Мнозина коментатори, анализатори и експерти се хванаха за това, че в училищата нямало медицински специалисти. Призоваха незабавно във всяко училище да се назначи ако не лекари, то поне медицински сестри и фелдшери.
В този случай, обаче в училището е имало медицинска сестра. Нищо, че когато я потърсили, тя точно си била тръгнала. И там да беше, нищо нямаше да се промени. И лекар да имаше в училището, в случай като този, той би могъл единствено да извика Спешна помощ. Детето най-вероятно е починало от кръвозагуба след разкъсване на коремен орган. В училището няма възможност да извършат лабораторни или ехографски изследвания, за да постави правилна диагноза. Лекарят не би могъл да оперира детето в кабинета и да зашие разкъсания орган.
Така, че дори да се назначат лекари на две смени в училищата, инциденти като този могат пак да се случат. Друг е въпроса от къде ще се намерят лекари за 2500 училища и още толкова детски градини, кой ще им плаща и какво ще правят във времето, когато няма инциденти, как ще поддържат квалификацията си, как ще специализират и прочее. Децата можеше да се сбият на детската площадка, на игрището, на улицата и къде ли не. И там ли трябва да назначат медицински персонал?
Не търсете проблема, където не е. Ако искаме да не се повтаря, трябва да се насочат усилия към възпитанието, образованието и културата ни. Агресията в поведението на родители, агресията на улицата, агресията в медиите е това, което създава почвата за такива инциденти. Етническата, религиозна, сексуална и всякакъв друг вид нетърпимост към другия, към различния, са благодатната почва за агресивното поведение. Жителите на един наш град събраха подписка да не настаняват в квартала им деца с увреждания, за да не пречат на комфорта на собствените им. Жителите на друг наш град искат бежанците да се покръстят, преди да ги допуснат да живеят в техния град.  
Езикът на омразата, който струи на всякъде и злобата са тези, които убиват. Ако можехме да сме по-толерантни един към друг, ако можехме да решаваме споровете по друг начин, а не със саморазправа, инциденти като този нямаше да се случват. Заслужава си да се замислим над тези неща. Заради децата, заради паметта на починалото момиченце.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

22°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 32%

Вятър: 17.70 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 25°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»