Вход

Назначаването на лекари и сестри в училищата няма да реши проблем, като този

Дете почина училище. Инцидентът е станал в занималнята, около 2 часа след обед. Учителката била излязла, децата се сбили, едното ритнало другото в корема. stkatsДва часа по-късно на момиченцето му прилошало. Учителката го завела при медицинската сестра, но тя току що си тръгнала. После извикали Спешна помощ. Тя дошла след 20 минути и закарала детето в болница, откъдето казват, че детето вече е било починало, когато са го докарали.
Трагедията на семейството е ужасна. Нищо не може да утеши родителите.
Мнозина коментатори, анализатори и експерти се хванаха за това, че в училищата нямало медицински специалисти. Призоваха незабавно във всяко училище да се назначи ако не лекари, то поне медицински сестри и фелдшери.
В този случай, обаче в училището е имало медицинска сестра. Нищо, че когато я потърсили, тя точно си била тръгнала. И там да беше, нищо нямаше да се промени. И лекар да имаше в училището, в случай като този, той би могъл единствено да извика Спешна помощ. Детето най-вероятно е починало от кръвозагуба след разкъсване на коремен орган. В училището няма възможност да извършат лабораторни или ехографски изследвания, за да постави правилна диагноза. Лекарят не би могъл да оперира детето в кабинета и да зашие разкъсания орган.
Така, че дори да се назначат лекари на две смени в училищата, инциденти като този могат пак да се случат. Друг е въпроса от къде ще се намерят лекари за 2500 училища и още толкова детски градини, кой ще им плаща и какво ще правят във времето, когато няма инциденти, как ще поддържат квалификацията си, как ще специализират и прочее. Децата можеше да се сбият на детската площадка, на игрището, на улицата и къде ли не. И там ли трябва да назначат медицински персонал?
Не търсете проблема, където не е. Ако искаме да не се повтаря, трябва да се насочат усилия към възпитанието, образованието и културата ни. Агресията в поведението на родители, агресията на улицата, агресията в медиите е това, което създава почвата за такива инциденти. Етническата, религиозна, сексуална и всякакъв друг вид нетърпимост към другия, към различния, са благодатната почва за агресивното поведение. Жителите на един наш град събраха подписка да не настаняват в квартала им деца с увреждания, за да не пречат на комфорта на собствените им. Жителите на друг наш град искат бежанците да се покръстят, преди да ги допуснат да живеят в техния град.  
Езикът на омразата, който струи на всякъде и злобата са тези, които убиват. Ако можехме да сме по-толерантни един към друг, ако можехме да решаваме споровете по друг начин, а не със саморазправа, инциденти като този нямаше да се случват. Заслужава си да се замислим над тези неща. Заради децата, заради паметта на починалото момиченце.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»