Вход

НЗОК отново е осъдена от пациент с Паркинсон

21-08-2017 Информация за съдебни дела

Състав на ВАС потвърди Решение на Бургаския апелативен съд, с което се отменя, като незаконосъобразен отказа на Управителя на НЗОК да издаде формуляр S2 за лечение в чужбина на пациент с болестта на Паркинсон, който се нуждае от...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Ваня Добрева: Планир…

След публикуването за обществено обсъждане на предложение за изменение на Закона за лекарствените продукти в...

Лекарят дължи грижа, не резултат

Въпросът какво дължи лекаря излезе отново на дневен ред, породен от спора трябва ли общопрактикуващите лекари да бъдат глобявани, ако техните пациенти Doktorот рискови групи са с трайни отклонения в контролираните показатели? Спори се за това кои са показателите на холестерола и кръвната захар, над които лекарят да бъде глобен, че не си е свършил работата.
Изглежда, че това е пореден опит, медицината да се облече в административно-наказателни дрехи.
Да глобиш лекаря, за това че пациентът има високо кръвно, LDL холестерол или гликиран хемоглобин е все едно да  го глобиш, че е с наднормено тегло и не спортува. Юридически погледнато отговорността на жена му, направила баница, е по-голяма. Трябва ли и нея да я глобим?
В теорията на медицинското право отдавна е постигнато съгласие за това, че лекарят дължи грижа, а не резултат. Лекарят може да положи най-добрата грижа и въпреки това пациентът да се влоши и да умре, защото медицината не е всесилна и няма отговор на всички болести и страдания.
Добрият резултат зависи не само от лекаря, но понякога повече от самия пациент.
Разбира се, не може да не полагаш никакви грижи за здравето си. Подходът, обаче трябва да е друг. Поведение, което повишава риска от заболяване, независимо дали е свързано с хранене, вредни навици, околна среда или друго, би следвало да води до повишаване на здравната осигуровка, а не до санкция на лекаря.  
Дейността на лекаря  може да бъде оценена по това дали е назначил подходящите изследвания, дали е предписал подходящите лекарства, дали е извършил своевременно тези  и други действия, които са правилни, според медицинската наука и практика.

Коментари   

+2 #3 Д-Р Петров 27-02-2017 11:16
До Валенти Илиев. Г-н Илиев, знете ли, че с Вашите квалификации от рода на "Пикайте на този лекар , и най малкото е да му счупите тиквата , куха." можете да бъдете съден за подстрекаване към насилие? Явно не знаете. Ами казвам Ви го. Също така ви казвам, че не е редно да коментирате тема и контекст които не разбирате. А що се отнася до тези които са писали статията, то те не само, че не са идиоти, ами са най-компетентни те на тема здравеопазване в страната. Така е Илиев. Ако нещо в здравеопазванет о ни не е наред, то голяма вина имат хора с Вашето мислене. На такива като Вас не се дължи нито грижа, нито резултат, а един здрав шут знаете къде.
Цитиране
-3 #2 валентин илиев 25-02-2017 11:32
Кой малоумен идиот е писал тази статия? Със шутове го изгонете , патки да пасе Боклука , гаден.
Цитиране
-3 #1 валентин илиев 25-02-2017 11:28
Лекарят дължи грижа не резултат , идиотска работа.Ако не е сигурен в резултата за какви грижи иде реч?Настанява се пациента в болница правят му се изследвания и се лекува , жена му я няма в болницата да му прави баница , както тук е писал някакъв идиот.Ако не цели някакви положителни резултата , Пикайте на този лекар , и най малкото е да му счупите тиквата , куха.Това е измъкване от отговорност безконтролност и безхаберие.Този същия идиот като си остави колата в сервиз иска резултати а не само да я измият.Това е бягство от отговорност , малоумие некадърност.Зат ова ще ви бият боклуци некадърни.И с Право.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

15°C

София

Слънчево

Влажност: 66%

Вятър: 22.53 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 26°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»