Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Справка в новата пла…

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, ще могат да правят онлайн справки...

МЗ срещу инвеститорите в здравеопазването. Епизод пореден

Свидетели сме на пореден опит да се ликвидира една успешна частна инвестиция в здравеопазването. В открито писмо Болница Медика кор Русе съобщава, че moskov 1държавната МБАЛ Русе се опитва да прекрати предсрочно договора между двете лечебни заведения на 15 февруари. Като мотив за това директора на МБАЛ Русе сочи изпълнение на проект по програма Регионално развитие за изграждане на отделение по спешна помощ. Само, че .....
1. Помещенията, в които ще се разположи спешното отделение не съвпадат с помещенията, които ползва по договор Медика Кор. Нещо повече, те не са дори на същия етаж.
2. Програмата дори не е стартирала, а строително-ремонтни работи няма да се започнат преди края на годината.
МБАЛ Русе и Медика Кор имат договор до 2 юли, когато кардиологичната болница така или иначе ще освободи помещенията, защото се премества в нова сграда.
Защо и е на МБАЛ Русе да гони наемател от помещения, които така или иначе в момента не ѝ трябват?  
Отговорът на този въпрос е в предисторията. Преди месец гръмна друг скандал в Русе, когато РЗОК отказа да сключи договор с МБАЛ Русе за дейности по инвазивна кардиология. Касата просто спази закона, който ѝ забранява да сключва договор за нови дейности в годината на издаване на разрешението.
Тук, обаче възникват други въпроси.
Защо министъра на здравеопазването, който е радетел на „планомерното и равномерното разпределение на ресурсите” купува ангиограф за болницата в Русе, при положение, че в града в този момент има два други работещи и болница за инвазивна кардиология, функционираща от 7 години? Не е ли това прахосничество на обществен ресурс, който би могъл да бъде разходван за нещо друго, например за ангиограф в град, където няма такъв?
Как МБАЛ Русе ще сключи договор за новата дейност, при положение, че в приетата от Министерския съвет Национална здравна карта такава възможност не е предвидена? Нали точно министъра  държеше на това да не може да се разкриват нови дейности? Или този принцип се отнася само за частните инвеститори, а министърът може да харчи парите на хората както намери за добре? Какво сега, ще свика комисията и ще състави актуализация на здравната карта ли? Пак ли по целесъобразност? Няма ли да се презадоволят нуждите?
Всичко това е още едно, поредно и за съжаление не последно доказателство за това колко неуместно и вредно е социалното инженерство – Националната здравна карта е точно това.
Но не само. Концентрацията на власт, съчетана с безнаказаност винаги води до злоупотреба с права, а  също и с пари. Губещи са винаги обикновените хора. за другите има комисионни. Само между другото - чуждестранните инвестиции в България през 2016 година са намалели с 90%. Защо ли?

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

22°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 32%

Вятър: 17.70 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 25°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»