Мълчанието е знак за какво?

Писмото на Управителя на НЗОК до Народното събрание, с което поиска актуализация на бюджета на касата за 2018 година, предизвика буря. Министърът на здравеопазването поиска оставката на проф. Плочев. От опозицията го защитиха. Премиерът Борисов се изказа от Мюнхен, а Президентът нареди НСО да охранява Управителя на НЗОК, поради отправени...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Проверки за забавени болнични …

Всеки месец над 100 документа се губят по вина на медиците. Териториалното поделение на Националния осигурителен институт във Велико Търново започва масирани проверки на общопрактикуващите лекари за забавени болнични листове...

А сега накъде?

През 2017 България ще има не един, не двама, а трима министри на здравеопазването. Единият – в оставка ще министерства до към края на януари, другият - stoichoслужебен за два месеца и после трети – редовен, не се знае до кога. Може служебният и редовният да са един и същи човек, но по-вероятно е да не е. Любопитно е да видим дали ще има нови имена или ще заложат на вече минали през властта. Далеч по-важно е обаче, каква политика ще се следва.  „Десният” Москов водеше откровено лява политика.
Въвеждането на лимити на болниците, задължителната Национална здравна карта, забраната за сключване на договори с нови лечебни заведения, въведеното изискване за съгласуване на инвестиционно намерение за нови болници, централизацията на доставките за лекарства, засилването на регулаторните и контролните правомощия на администрацията са само най-ярките примери. Москов и контролираната от него администрация, водеше необявена война срещу всяка частна структура и частна инициатива. Примери колкото искаш – във Видин, в Стара Загора, в София, в Русе, в Плевен и къде ли още не.  Правителството бламира собствения си закон за приватизация на държавните болници. За махане на монополите официално така и не стана дума. Някои от идеите – за еднакво заплащане според специалността, трудовия стаж и вида на болницата не се осъществиха. Засега.
Следващите министри могат да го направят. Заявка вече има. За да затворим кръга и да се върнем, там откъдето тръгнахме през 1998 година, остава само да се национализират частните лечебни заведения или ако не веднага, то на първо време да им се прекратят договорите с НЗОК. И за това има заявки.
Такъв тип политика не е непременно лоша за всички. Напротив тя е желана от повечето лица заемащи властови или близки до властта позиции. Властта да се разпределят пари, да се дават и отнемат права, създава отлични възможности за бързи печалби. С малко медийна пропаганда, такава политика може да се представи като правилна и в интерес на населението.
Такава политика, обаче никога не е в интерес на добрите лекари и медицински персонал. При нея успехът зависи от близостта до властта, а не от способностите и уменията, защото важна е оценката на властта, а не оценката на потребителя.
Такава политика никога не е в интерес на пациента. Той не може да се възползва от предимствата на конкуренцията между доставчиците на медицински услуги. Здравната система не зависи от него и затова никой не се интересува от това дали е доволен или не.
Такава политика никога не е в интерес и на осигуряващите се. Макар да плащат здравни вноски, те по никакъв начин не могат да влияят на разпределянето им. Могат само да плащат.
Политиката на единоначалие и централизация е винаги по-лесна. Подходящите условия за нея са:
наличие на голяма по обем държавна собственост, наличие на монополи, неработеща съдебна система и подкупни медии. Наличието на деморализацията на обществото и отсъствието на демократична традиция правят почти невъзможно какъвто и да е друг подход, освен командно-административния.
Добрата новина тук е, че все пак всичко зависи от хората. Гражданите могат да накарат властта да се грижи за общото благо.
Не е и лесно. Не става с революции през няколко години. Не става и с назначаването или избирането на месия.
Изискват се ежедневни усилия от всички, при това не в рамките на  някакъв „преход”, а непрекъснато. Поколение след поколение.
Д-р Стойчо Кацаров

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Предимно облачно

1°C

София

Предимно облачно

Влажност: 97%

Вятър: 6.44 km/h

 • Разпръснати превалявания
  18 Фев 2018 10°C 2°C
 • Rain And Snow
  19 Фев 2018 5°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»