Вход
joomla social share plugin

Млад мъж починал след операция от апендицит

22-08-2017 Последни новини

24 годишния Динчер Али е починал в болницата в Хасково в неделя, една седмица, след като му е била направена операция от апендицит. След операцията пациентът започнал да повръща кръв и е преместен в реанимацията, където е и...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Отстраняването на ше…

Преди няколко дни звено Антикорупция към Софийската градска прокуратура излезе със съобщение до медиите, че...

Зам.-министър Нейчев…

На пресконференция заместник-министърът на здравеопазването Лидия Нейчева обяви, че се подготвят законови промени, свързани с...

Справка в новата пла…

Здравноосигурените лица, на които предстои планов прием в болница, ще могат да правят онлайн справки...

А сега накъде?

През 2017 България ще има не един, не двама, а трима министри на здравеопазването. Единият – в оставка ще министерства до към края на януари, другият - stoichoслужебен за два месеца и после трети – редовен, не се знае до кога. Може служебният и редовният да са един и същи човек, но по-вероятно е да не е. Любопитно е да видим дали ще има нови имена или ще заложат на вече минали през властта. Далеч по-важно е обаче, каква политика ще се следва.  „Десният” Москов водеше откровено лява политика.
Въвеждането на лимити на болниците, задължителната Национална здравна карта, забраната за сключване на договори с нови лечебни заведения, въведеното изискване за съгласуване на инвестиционно намерение за нови болници, централизацията на доставките за лекарства, засилването на регулаторните и контролните правомощия на администрацията са само най-ярките примери. Москов и контролираната от него администрация, водеше необявена война срещу всяка частна структура и частна инициатива. Примери колкото искаш – във Видин, в Стара Загора, в София, в Русе, в Плевен и къде ли още не.  Правителството бламира собствения си закон за приватизация на държавните болници. За махане на монополите официално така и не стана дума. Някои от идеите – за еднакво заплащане според специалността, трудовия стаж и вида на болницата не се осъществиха. Засега.
Следващите министри могат да го направят. Заявка вече има. За да затворим кръга и да се върнем, там откъдето тръгнахме през 1998 година, остава само да се национализират частните лечебни заведения или ако не веднага, то на първо време да им се прекратят договорите с НЗОК. И за това има заявки.
Такъв тип политика не е непременно лоша за всички. Напротив тя е желана от повечето лица заемащи властови или близки до властта позиции. Властта да се разпределят пари, да се дават и отнемат права, създава отлични възможности за бързи печалби. С малко медийна пропаганда, такава политика може да се представи като правилна и в интерес на населението.
Такава политика, обаче никога не е в интерес на добрите лекари и медицински персонал. При нея успехът зависи от близостта до властта, а не от способностите и уменията, защото важна е оценката на властта, а не оценката на потребителя.
Такава политика никога не е в интерес на пациента. Той не може да се възползва от предимствата на конкуренцията между доставчиците на медицински услуги. Здравната система не зависи от него и затова никой не се интересува от това дали е доволен или не.
Такава политика никога не е в интерес и на осигуряващите се. Макар да плащат здравни вноски, те по никакъв начин не могат да влияят на разпределянето им. Могат само да плащат.
Политиката на единоначалие и централизация е винаги по-лесна. Подходящите условия за нея са:
наличие на голяма по обем държавна собственост, наличие на монополи, неработеща съдебна система и подкупни медии. Наличието на деморализацията на обществото и отсъствието на демократична традиция правят почти невъзможно какъвто и да е друг подход, освен командно-административния.
Добрата новина тук е, че все пак всичко зависи от хората. Гражданите могат да накарат властта да се грижи за общото благо.
Не е и лесно. Не става с революции през няколко години. Не става и с назначаването или избирането на месия.
Изискват се ежедневни усилия от всички, при това не в рамките на  някакъв „преход”, а непрекъснато. Поколение след поколение.
Д-р Стойчо Кацаров

Коментари   

+1 #3 Moskoff 09-01-2017 09:54
А по кой закон трябва да се регистрират? Как може една болница с 500 души персонал да се регистрира като свободна професия? Преди 2000-та година болниците не бяха търговски дружества, а болниците бяха като хосписи. Проблемите изобщо не се дължат на формата на регистрацията. Ако не вярвате регистрирайте ги като НПО-та, да видим какво ще се промени.
Цитиране
-3 #2 Абсолютно 07-01-2017 11:43
Не трябва лечебните заведения да са регистрирани по търговския закон .Те трябва всички да са свободна професия.Това е в основата.
Цитиране
-3 #1 Дарина Кирова 07-01-2017 11:04
Най- големия проблем в здравеопазванет о е, че медицинските грижи се приравниха с търговска дейност. Докато на медицинските грижи и на технологиите,ко ито помагат за откриване и лечение на заболяванията се гледа като на търговия, няма начин да се излезе от хаоса.Медицинат а има друго предназначение - откриване и навременно лечение на заболявания .Върху това трябва да се изгради концепцията за Закона на здравето и всички останали компоненти, обвързани със здравето
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Разкъсна облачност

22°C

София

Разкъсна облачност

Влажност: 32%

Вятър: 17.70 km/h

 • Предимно слънчево
  22 Авг 2017 25°C 12°C
 • Слънчево
  23 Авг 2017 26°C 11°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»