На 334 Български пациенти е отказано лечение в Европейски болници…

Заради неплатените от НЗОК пари, Европейски болници са отказали лечение с формуляр С 2 на 334 души през миналата година. Министерството на здравеопазването /МЗ/ дължи на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ 18 млн.лв. Това каза управителят на НЗОК проф. Камен Плочев, цитиран от БТА, по време на извънредно заседание на парламентарната...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Ще плачете с кървави сълзи (ви…

Румяна Арнаудова, прокурор във ВКП, ръководител на отдел „Противодействие на корупцията, организираната престъпност и тероризма" и говорител на главния прокурор коментира пред БНТ, че едно от обвиняемите лица за незаконен...

Решения срещу корупцията при м…

Доклад с решения срещу корупцията в сектора на лекарствата и медицинските изделия обяви Центърът за превенция на корупцията и организираната престъпност, известен като БОРКОР. Сред препоръките са да се криминализират...

Уникални терапии за лечение на…

За първи път в България се открива Център за лечение на болката, който ще предлага уникални терапии чрез модерна апаратура на българските пациенти. Това каза на пресконференция в БТА специалистът...

Какъвто и бюджет да приеме Народното събрание

Няма голямо значение какъв бюджет ще приеме Народното събрание. Така или иначе, проектът за бюджет е направен на око и без никакви stразчети – нито за приходите, нито за разходите. Приходите на НЗОК се определят по следния начин:
1. Определят се годишните разходи за здравеопазване – винаги около 4% от БВП.
2. Определят се приходите от здравни вноски на 2-та милиона души, които плащат – приблизително сумата от предишната година плюс надбавка за увеличени осигурителни прагове, ако има такива.

3. От получената по т. 1 сума се вади получената по т. 2 сума и така се получава сумата на трансфера от държавния бюджет, с който се покриват здравноосигурителните права на 4 милиона души. Другите 1 – 1.5 милиона не се осигуряват.
Разходите се определят по следния начин:
1. На исторически принцип с пропорционална надбавка по всяко перо или по перата с преразходи през миналата година.
После НЗОК дели парите на цените на дейностите от миналата година и определя обема на всяка една дейност. Допустимо е увеличение на цените, за сметка на обема от дейности.  Изчислените обеми се записва като лимити и се разпределят по отделните лечебни заведения пак на исторически или друг, необявен(но не неизвестен) механизъм.
Край на бюджетната процедура. Необходими са два човекодни (един да го направи и един да го провери за грешки) и една електронна таблица.
Както се вижда от описаната процедура за размера на здравната вноска и за сумата на приходите не са правят актюерски разчети. Никога не са правени и няма да бъдат направени. Невъзможно е при сегашната уредба. Парламентът може да приема бюджет, само ако няма актюерски разчет.
Ако има такива за тази, за следващата една, две, пет, десет и повече години, отчитащи заболеваемост, демография, прогнози за цени на услуги, нови технологии и пр. и пр., на базата на които са изчислени както здравната вноска, така и заплащането на лечебните заведения, то на какво основание такъв бюджет няма да бъде приет или ще бъде изменен от Парламента?   
Няма никакви разчети за цените на услугите. От цените на пътеките, прегледите и изследванията можем само да си направим изводи, че в един момент лобито на кардиолозите е било по-силно от лобито на педиатрите, лобито на кардиохирурзите от това на коремните и гръдните хирурзи, а патолозите изобщо нямат лоби.
Тези цени се утвърждават всяка(почти) година след преговори между ръководствата на съсловните организации и ръководството на НЗОК. Думата „утвърждават” да не се бърка с думата „определят”. Когато започне процеса на утвърждаване, те отдавна са определени. В процеса на утвърждаване(преговорите за които стана дума) са допустими леки изменения все пак, но леки.
Дискусията за „параметрите на бюджета на НЗОК за 2017 година” няма особен смисъл. Тези параметри са отдавна решени и няма (как) да бъдат изменени. Народното събрание ще приеме бюджета както му е предложен. Това е сигурно, както е сигурно настъпването на зимата.
Има смисъл от друга дискусия по следните въпроси (не само):
Докога ще смятат приходите и разходите за здраве на око, без актюерски разчети?
Докога НЗОК ще има монопол?
Докога 2 милиона души ще плащат пряко своите вноски и непряко вноските на останалите 4 милиона?

Д-р С. Кацаров

 

Маркирана като НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

4°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 22.53 km/h

 • Разпръснати превалявания
  22 Фев 2018 7°C 3°C
 • Облачно
  23 Фев 2018 7°C 3°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»