Вход

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Кой печели от забраната?

В параграф 10 на проекта на Закона за бюджте на НЗОК се казва следното: „Лечебните заведения, които след 31 декември 2016 г. са получили за първи път Chudeshtoseразрешение за дейност по чл. 48, ал. 1 от Закона за лечебните заведения, както и лечебните заведения, в чието разрешение за дейност са включени нови дейности след 31 декември 2016 г., не могат да сключват през 2017 г. договори или допълнителни споразумения с НЗОК за съответните дейности.” Какъв е смисълът и кой печели от това?


Със сигурност не печелят инвеститорите в здравеопазването, не само частни, доколкото такива са останали, но дори, когато инвеститор е самата държава или дадена община. За тях текстът означава, че през следващата година ще има само разходи, но не и приходи, освен от частни пациенти, доколкото ги има. Те дори не могат да лекуват граждани на ЕС, макар за тях да не плаща НЗОК.  Направената инвестиция ще расте, а възвращаемостта се отлага с една година, поне.
Със сигурност не печелят лекарите, персонала и медицината. За лекарите и персонала забраната означава, че евентуални по-високи трудови възнаграждения от новата дейност се отлагат с една година. Въвеждането на нови методи на лечение в медицината и на нови технологии също се отлагат, заради забраната, в повечето случаи.
Не печелят пациентите. Новата болница или новата дейност може да е по-близка до тях географски, но те няма да могат да я ползват. Новите дейности и новите болници създават нови възможности за избор за пациента, а забраната за договор отнема тези възможности, отслабва конкуренцията и влошава качеството. С две думи новите болници или дейности, могат само да улеснят достъпа и повишат качеството на медицинската помощ. 
НЗОК няма да загуби пари от разкриването на нови болници или нови дейности, защото парите, които ще плати за пациентите, лекувани в тях, няма да бъдат платени на болниците, в които биха се лекували, ако новите не бяха разкрити.
Единственият който печели от забраната е държавният чиновник. Тази забрана облагодетелства мързела. Няма да му се налага да променя нищо – няма да сключва нови договори, да въвежда нови данни, да получава нови отчети, спецификации. Защо да се затруднява, като може да го прави веднъж годишно? Нали той е господарят в тази страна, трябва да има време да си почива през годината.

Коментари   

+1 #1 д-р Тодоров 19-11-2016 15:02
На 16.12.2014г казах на Райчинов, че тази забрана издействана и с негово участие, ще продължи перманентно. Той ми се изсмя че било само за една година , 3-та е вече. Това се случи в ВМА - събора на БЛС. Тогава бях никой в БЛС, само член, но събор не съм пропускал. Днес пророчеството се е сбъднало! Интересно е и друго - нови дейности и болници тази година има ли? Да! Имат ли договор с НЗОК ? Да! защо е тогава тази глупост!
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»