Вход

Шарков не е Председател на НС на НЗОК. Разрив между Горанов и Москов?

Вчера министър Москов обяви, че новият председател на Надзорния съвет на НЗОК е неговият заместник д-р Ваньо Шарков. Това, обаче май не е точно така. p.moskovгорановМинистър Москов няма правомощията да назначава и освобождава Председателя на Надзорния съвет на касата. Това е в правомощията на Министерския съвет, съгласно чл. 13, ал. 4 на Закона за здравното осигуряване.

Стенограмата от последното заседание на Министерския съвет не показва да е вземано такова решение, нито да е било дискутирано, нито да е било дори включено в дневния ред. Следователно, официално заместник министъра на финансите Кирил Ананиев все още е Председател.
Защо Москов, който би трябвало прекрасно да знае закона ще казва такова нещо? Защо изведнъж ни в клин ни в ръкав Москов ни съобщава, че Кирил Ананиев напуска НС на НЗОК, а самият Ананиев не казва нищо? Може ли несъгласие с разпределението на десетина-петнадесет милиона(0.003% от бюджета на НЗОК) да бъде причина за подобен разрив и оставки, както ни се обяснява? Къде е бюджета на НЗОК, след като уж бе изготвен от касата и приет от Министерския съвет, но така и не постъпва вече втора седмица в Народното събрание?
Въпроси, чиито обяснение може да бъде само едно. Има тежък конфликт между Горанов и Москов. Този конфликт не е за 10-15 милиона лева. Този конфликт може да завърши с помирение, а може да завърши и с оставката на единия от двамата. Борисов може да стане помирител, а може сам да е поискал конфликта за да се отърве от неудобния му министър. Скоро ще се разбере, най-много след седмица - две.

Маркирана като МЗ НЗОК

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Видео

«
  • 1
  • 2
  • 3
»