Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

От утре всеки лекар с електронен подпис

От 1 октомври всеки лекар, работещ в извънболничната помощ трябва да има собствен електронен подпис. До сега НЗОК изискваше nhifелектронен подпис само от лечебното заведение-юридическо лице, но не и от лекарите, работещи в него. Последните вече ще трябва да се подписват също, като физически лица. Няколко хиляди лекари ще се бръкнат за по 40 лева за електронен подпис.


Не е ясно какво цели с това ново изискване НЗОК. Тя например няма договор с отделните лекари от едно ДКЦ, а само с търговското дружество. Лекарите в това ДКЦ са наети на трудов договор и по силата на Търговския закон се представляват от Управителя. Дейността на самото търговско дружество е цялостна и неделима. Приходите от дейността са общи и се разпределят съгласно приетите правила и условията на сключените с работниците договори.
Каква работа има НЗОК да се бърка в тези отношения и има ли изобщо законово основание за това? Какво например би станало в хипотезата, че един или повече лекари откажат да подпишат отчета, защото например не им харесва шефа? НЗОК няма да плати на лечебното заведение, но такава ще ощети всички работещи в него, а не само недоволните, а те освен това не са само лекари.   
От друга страна лекарите в ДКЦ предоставят електронния си подпис, който е на физическо лице, на Управителя на дружеството за да завери отчетите. Това създава условия за злоупотреба от недобросъвестни лица.
Целта на електронните отчети поначало бе да улесни лекарите и да премахне ежемесечните опашки пред РЗОК за предаване на отчети. До днес електронните отчети, наистина улесняваха. От утре ще създадат нови проблеми.

 

Коментари   

0 #1 Лекар 03-10-2016 07:56
Целта е да се съберат едни пари...Резултат ът - че няма да може да излизаме в отпуски между 25 и 5 то число, защото ще трябва да се подписваме електронно...А и защитата на личните ни данни става проблематична.
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»