Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Никой не печели от основен и допълнителен пакет

Министерският съвет отново внесе, а здравната комисия отново гласува на първо четене, разделянето на пакета на на НЗОК на p.moskovосновен и допълнителен.
Какви са аргументите за разделяне на пакетите, според министър Москов?
1. „Разделянето на пакетите и на формиране на листи за планов прием не е нещо измислено в България.”
Това е вярно. Навсякъде където има бюджетно здравеопазване, пациентите се сблъскват с феномена листи на чакащи. Макар формално да наричаме българския модел осигурителен, след въвеждането на лимитите за болниците, той се превърна в бюджетно финансиран. Листите на чакащи са закономерна последица на лимитите на болниците.
2.  „Разделянето на пакетите е метод, по който всяка една европейска здравна система менажира ефективността на ресурса си и прави планиране на разходи спрямо потребностите.”
Това не е вярно. Не всяка европейска система го прави, а само тези с бюджетно здравеопазване.
Освен това не е вярно, че се планират разходи спрямо потребности, а точно обратното – пренасочват се потребности, спрямо планираните разходи.    
3. „Когато говорим за приоритети, в момента най-разходоемкото перо на Касата е за физиотерапия и рехабилитация. Това наистина ли трябва да е приоритета и моята физиотерапия не може да бъде направена през септември, а трябва да е задължително през юли?”
Това е донякъде вярно за физиотерапията и изцяло невярно за рехабилитацията. Всъщност рехабилитацията в повечето случаи не може да бъде отложена. какво ще стане с болния, който например е получил травма или инсулт през юли и си му отложил рехабилитацията за септември?
4. „Когато имаш ограничен ресурс, трябва да го концентрираш там, където са основните нужди и не трябва да има значение дали си богат или беден.”
Напротив, с разделянето на пакетите ще има значение дали си богат или беден. Богатият ще може да си плати и да получи исканата медицинска помощ, бедният ще чака.
5. „Разделянето на пакетите спестява пари на НЗОК.”
Това не е вярно. Разделянето на пакетите отлага плащане на НЗОК и то само в началото. Макар и по два пакета, НЗОК ще заплаща всички дейности, както и до сега.
6. „Когато имаш определен лимитиран ресурс, той трябва да бъде приоритизиран.”
Приоритизирането не може да бъде направено по този начин. Например всички пациенти със сърдечно съдови и онкологичните заболявания са поставени в „основния пакет”. Далеч не всички техни състояния обаче са неотложни, напротив много от тях могат да бъдат отложени. Разделянето на пакетите според заболяванията е все едно да разделиш реимбурсирането на лекарствата – например болните от диабет да ги получават безплатно, а болните от астма да си ги плащат.
7. „Касата не трябва да плаща за всичко на всички сега и веднага.”
А кой тогава го плаща? Касата трябва да плаща всичко, което е договорила. Трябва да го плаща веднага, след като договореното е изпълнено. Иначе, това не е институция, а един обикновен рекетьор.    
Този път мнозинството бе доста по-критично. Дори Председателят на комисията д-р Дариткова не скри резервите си. „Освен затрудненията на гражданите при ползването на пакетите, основното затруднение е за изпълнителите на медицинска помощ. С такива текстове ние няма да решим проблемите и това в никакъв случай няма да бъде от полза на българските граждани.”
Д-р Дариткова е права. Критиките на опозицията в лицето на д-р Кърджалиев и д-р Райнов са основателни. От предложените промени никой не печели, нито гражданите, нито бюджета на НЗОК, а се създават проблеми както за болните, така и за лекарите.

Маркирана като реформа Москов

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 28.97 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»