Вход
joomla social share plugin

Добрите, стари намерения. Чакаме да кажат кога и как

18-08-2017 Публикации и интервюта

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване в длъжност, министъра на здравеопазването проф. Николай Петров очерта приоритетите в сферата.Подобряване и засилване на профилактиката на българите. Винаги сме твърдяли, че това...

Прочети още

logo management

 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Прокуратурата е повд…

В съобщение до медиите се казва, че днес, 4 август 2017 г., Специализирано звено „Антикорупция“...

МЗ ще представи пред…

На 18 август от 11 часа в залата на ет. 4 в Министерство на здравеопазването...

Добрите, стари намер…

Всяко ново ръководство в областта на здравеопазването започва с добри намерения. 100 дни след встъпване...

Спешна помощ в страната на чудесата

Алиса попитала чеширския котарак по кой път да тръгне, за да се махне от това място.  „Къде искаш да отидеш?”, рекъл котаракът, а Алиса отговорила „Няма значение просто искам да се махна от тук”. „Тогава е все едно по кой път ще тръгнеш”.
Нашата спешна медицинска помощ се намира в подобна ситуация. Искаме да се промени, но не знаем нито как, нито накъде. За това неизбежно стигаме там, откъдето сме тръгнали.

Пореден смъртен случай, този път на плажа, закъсняла линейка, поредни обвинения и оправдания. „Спешни” мерки, проверки и така ..... до следващия случай.
Спешната помощ не може да бъде реформирана сама за себе си и извън контекста на цялата здравна система. Спешната помощ не може да бъде реформирана успешно, без да се решат три важни въпроса:
1. За взаимодействието и въобще отношенията със спешните приемни отделения на болниците. Много малко неща могат да бъдат направени в една линейка. Най-важната работа на екипа е да закара възможно най-бързо болния до болница, където може да се окаже пълноценна помощ. За това спешната помощ не може да бъде ефективна, ако не е тясно обвързана със спешните приемни отделения – функционално, организационно, методически.
2. За взаимодействието с първичната и специализираната извънболнична медицинска помощ. Не винаги е лесно, а в много случаи е невъзможно в телефонен разговор да се разграничи спешния от неотложния пациент. Ето защо, спешната и неотложната медицинска помощ трябва да са свързани технологино, организационно и функционално, а не да прехвърлят един на друг пациентите си.
3. За това по правило или по изключение трябва да има лекари в линейките. Да сложиш човек, който 10 години е учил и специализирал медицина в линейка да пренася с носилка болните от едно място на друго е чиста разсипия. Мястото на лекаря по правило е в спешното приемно отделение, не в линейката.
Има разбира се и други важни теми, извън тези три.
Например каква е връзката и взаимодействието на спешна помощ с пожарна и полиция и трябва ли да вървят заедно или не, да са в една структура или не.
Друга такава тема е може ли частна спешна помощ да има правата на държавната? Допустима и възможна ли е конкуренция на спешни помощи?
Трета съществена тема е трябва ли болния, който неправомерно извиква спешна помощ да бъде глобен за това или най-малкото да плати разходите за неправомерното повикване, кой ще го установи и пр.
Тези теми и въпроси не се обсъждат, а противоречията остават нерешени. Страдат, както работещите в спешната помощ, така и нуждаещите се от тях.
Докато това е така, ще мигаме на парцали и ще се оправдаваме, че нямало пари, че лекарят бил млад, а линейката стара, че съдът ни спрял наредбата, а пък от Европа ни пуснали друга и така до безкрай.
„Само да стигна някъде - добавила Алиса.
- О, сигурно ще стигнеш - рече чеширският котарак - но трябва да вървиш доста дълго.
Д-р С. Кацаров

Коментари   

0 #3 moskoff 12-08-2016 19:07
има дефиниция на спешен и неотложен случай - медицинската наука ги различава; според мен проблемът не е в разбирането, а в това, че има две организации една за спешна и една за неотложна помощ, които не взаимодействат по никакъв начин.
Цитиране
0 #2 красимир велчев 12-08-2016 18:55
Недъзите в нашето здравеопазване към днешна дата са повече в сравнение ,тези от 1.07.2000год.,к огато стартира т.нар.структурн а реформа в здравеопазванет о.Неудобствата са още на лексикално ниво.Никой обикновен човек и ,дори никой филолог не може,да даде ясно обяснение ,каква е разликата между ,,спешен'' и ,,неотложен''ча й.случай.
Цитиране
+2 #1 лекар 12-08-2016 09:52
Много добър анализ на патовата ситуация в здравеопазванет о ни като цяло.
Толкова много въпроси има още за решаване,че е трудно да се каже откъде да се започне.Проблем е повсеместния недостиг - на кадри, на медикаменти, на гориво , на мотивация, на добра материално техническа база.В режим на драстични икономии как да се направи качествена реформа?За образование и здравеопазване общо държавата отделя по-малък бюджет ,отколкото за полиция.Има ли нужда от коментар какви са приоритетите ?
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Отговорността на лекаря

Лекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съо... ОЩЕ

Лечение в Европейския съюз

Българските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... ОЩЕ

Дела срещу администрацията

Административните съдебни дела се водят тогава, когато административен орган, отказва да изпълн... ОЩЕ

Времето

Слънчево

23°C

София

Слънчево

Влажност: 45%

Вятър: 6.44 km/h

 • Слънчево
  19 Авг 2017 32°C 14°C
 • Слънчево
  20 Авг 2017 32°C 16°C

rbb

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
»