Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Как да се подготвя за пътуване, ако страдам от астма?

astmaЗа повeчето хора с астма, симптомите са леки и невинаги са налице. Но ако имате тежка астма или симптомите са по-непредсказуеми, подготовката преди пътуване е също толкова важна, колкото самото пътуване, за да бъде то приятно. Някои хора смятат, че ваканцията повлиява благоприятно на симптомите, защото на някои места излагането на алергени, замърсяване или акари в домашния прах е много по-ниска на някои места. Други обаче смятат, че

промените в рутината, мястото, времето, температурата и/или замърсяването могат да влошат симптомите.

Ето някои полезни препоръки, за хората с астма, които могат да направят преди да предприемат пътешествие:
Здравните експерти съветват подготовката да започне от 4 до 6 седмици преди пътуването.
Важно е да вземете със себе си обичайните медикаменти, заедно с копие от рецептата си, Европейската си здравноосигурителна карта /ЕЗОК/, планът си за действие при астма и застрахователните си документи.
Препоръчително е да посетите GP-то или медицинската си сестра преди пътуването, за да може той/тя да преразгледа личният Ви план за действие при астма и да се увери, че е актуален. Ако не разполагате с план за действие, сега е моментът да получите такъв.
Проучете къде може да получите медицинска помощ, ако е необходимо. Желателно е да проучите и как може да се сдобиете с лекарствата за астма на територията на страната, която посещавате, в случай, че Вашите се изгубят или повредят.
Вземете резервни инхалатори в случай на загуба или кражба. Носете достатъчно от лекарството си за целия престой, плюс дози за няколко допълнителни дни. Вземете разпечатка на редовните си рецепти, включително и генеричните наименования на лекарствата, в случай, че се нуждаете от мeдицинска помощ или изгубите лекарствата си.
При сегашните ограничения за сигурност, ако сте решили да пътувате със самолет няма да може носите съдове с течности, гелове или кремове, които надвишават 100 ml в ръчния багаж.
Можете да носите основни лекарства, не повече от 100 мл на борда, но ще Ви трябва предварително одобрение от авиокомпанията и летището, както и писмо от вашия лекар или рецепта.
Всички лекарства за астма, взети на борда трябва да са в оригиналните им опаковки, с етикети с описание и данните за контакт на аптеката да се виждат ясно.
Направете си застраховка за пътуване и проверете дали тя покрива астма. Много от застрахователите искат разрешение от GP-то, за да ви направят такава застраховка.
Добре е предварително да се информирате за периода на цъфтеж на местната флора. Растенията отделят полени в различно време на годината, а те от своя страна стават сериозен алерген и възбуждащ фактор за симптомите на астма.

Ако спането на пухени възглавници може да влоши състоянието Ви е добре да предвидете в багажа си и място за възглавница или поне да поискате от хотела възглавница със синтетичен пълнеж. Можете да вземете и собствено спално бельо, включително и завивка. Независимо от високото ниво на хигиена на мястото, на което преспивате, всяко едно легло е средище на домашна прах и убежище за милиони акари. Собственото спално бельо едва ли ще ви защити от всички, но поне ще намали прекомерното излагане на този неблагоприятен фактор.
Ако сте чувствителни към тютюневия дим, направете предварителна резервация в хотела, в който ще се настаните, за стая за непушачи като имате предвид, че правилата за непушачи се различават в различните страни.
Някои ваканционни дейности, като гмуркането например, могат да бъдат опасни за хората с астма.
Ако не пътувате със семейството си или някой, който Ви познава добре, е добра идея да кажете на хората с които пътувате за Вашата астма, в случай че състоянието Ви се влоши или получите астматичен пристъп. Кажете им къде държите инхалатора си, в случай че трябва да Ви помогнат по спешност. Можете да им покажете и своя план за действие при астма, така че те да могат да реагират адекватно в случай на проявяване на симптомите.
Би било полезно и научаването на няколко ключови фрази на говоримия език на страната, която ще посетите. Проверете за „астматичен пристъп“, „инхалатор“, „не мога да дишам“, „извикайте доктор“ и „къде е болницата“. Надяваме се, че няма да Ви се наложи използването на която и да е от тези фрази, но знейки ги Вие ще се чувствате по-спокойни по време на почивката си.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 28.97 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»