МЗ нанесе нов тежък удар по онкоболните

В брой 37 на Държавен вестник МЗ е обнародвало изменение на Наредба № 30 от 15 юли 2010 г. за утвърждаване на медицинския p.moskovстандарт "медицинска онкология", с което на всички лекари притежаващи едновременно специалност по „вътрешни болести” и „онкология” се отнема правото да лекуват болни с онкологични заболявания. От сега право да лекуват ще имат само онези лекари, които са придобили специалност по „медицинска онкология”, която беше въведена за пръв път през 2007 година.

Срокът за придобиване на тази нова специалност е 5 години, следователно първите лекари са могли да я придобият най-рано през 2012 година. За трите години до сега новата специалност са придобили една шепа лекари. Огромната част от специалистите в областта на онкологията са с придобита специалност по „вътрешни болести” и „онкология”, каквито бяха изискванията(и единствена възможност) до 2007 година. Сега всички те са лишени от правото да лекуват болни. Парадокс е, че всички хабилитирани лекари, които четат лекции и водят обучение на специализантите нямат специалност по „медицинска онкология”, защото когато са специализирали, такава просто не е имало. Те пак ще могат да обучават специалистите, но ще могат да работят само под контрола на обучаваните ?!?
Най-тежкият удар, обаче ще понесат онкоболните. Годишно от рак в България се разболяват около 35-40 000 души и горе долу толкова провеждат някакъв вид медикаментозно лечение – химиотерапия, хормонотерапия и пр. Всички те преминават през онкокомитети, в чиито състав, вече ще могат да участват само лекари със специалност по медицинска онкология и само тези лекари ще могат да предписват лекарства не само в болничната, но и в извънболничната медицинска помощ. Невъзможно е практически няколко десетки лекари да обслужат няколко десетки хиляди пациенти.
Това е втори удар на МЗ срещу пациентите с онкологични заболявания за тази година, след идеята за комплексно лечение, чиято цел беше да пренасочи служебно всички онкоболни (и парите на НЗОК за тях), към няколко болници в страната. Тя не можада бъде приложена на практика, за сега.   
Приетото от МЗ изменение на Наредба № 30 от 15 юли 2010 г. за утвърждаване на медицинския стандарт "медицинска онкология" е изцяло лобистко. То по никакъв начин не подобрява лечението  на онкоболните, напротив ще го затрудни в максимална степен. Пациентите ще пострадат, но някои ще се облагодетелстват от пренасочените пациенти и парите, които вървят след тях. Сред тях е авторът на това изменение на медицинския стандарт.

Маркирана като МЗ рак

Коментари   

+5 #11 Др 04-08-2016 08:43
А кой ще я преподава-хора, които не са я придобили, а по презумпция се приема, че работят като преподаватели. Медицината е процес на бързо развитие и е въпрос на непрекъснато усъвършенстване - конгреси, публикации етц. Сертификатите по български най-често са едни пари от лекарите в джобовете на определени хабилитирани лица. Кой оценява дали един професор е качествен или некадърен? Трябва да има и такива критерии и дали и той се развива.
Цитиране
0 #10 Milena N 03-08-2016 19:11
Поради зачестилите смъртни случай и поради огромното финансиране на всички видове ракови заболявания се налага да се избере конкретната специалност медицинска онкология която изучава нови методи за лечение на онкологичните заболявания и ще даде по- късно резултати сред пациентите само трябва да не се всява паника сред обществото!
Цитиране
+3 #9 krasen 03-08-2016 18:02
Правилно е решил министъра да са със специалност "медицинска онкология". Тези другите са вероятно със специалност "финансова онкология" и не могат да лекуват адекватно. .....спокойно бе хора! Онкологията с химиотерапия и лъчелечение доказано само ви убива, по-бавно, но по-сигурно. Колкото по-малко онколози толкова повече живот.
Цитиране
+2 #8 Валентина 4б 03-08-2016 08:51
ами така ще ни пребутват от кабинет на кабинет от болница на болница докато сами се откажем или предадем богу дух
Цитиране
+12 #7 Лекар 03-08-2016 05:59
Търпи народът наш, той има 500-годишен робски стаж
Цитиране
+4 #6 Калинките 03-08-2016 04:40
и резултатите от "умственият" им труд .По същият почин могат да ликвидират всички специалности преди 2007г.
Цитиране
+11 #5 Ралчева 02-08-2016 20:51
И Борисов, който го натресе, защитава го въпреки протести на лекари и пациенти, хвали го, прикрива му далаверите, защото сигурно и той е вътре в тх, сега ще става президент ! И се опитва да се представя за Обединител - на кого - на народа, който убиват с безпаричие и липса на здравеопазване !
Цитиране
+14 #4 Варненка 02-08-2016 20:05
Москов ТРЯБВА да си плати. И Борисов, че го търпи и подкрепя в безумията.
Цитиране
+3 #3 SAL YAKOUBOV 02-08-2016 19:36
OMRUZNA NI DA SI IGRAETE S JIVOTA NI !!! DANO I NA VAS SE RAZBOLEE NYAKOI BLIZAK ZA DA RAZBERETE KAKVO IZPITVAME ONKOBOLNITE !
Цитиране
+8 #2 Търновка 02-08-2016 18:40
Т.е. всички онколози да минат отново специализация, за да получат сертификат с нов надпис? :o
Цитиране

Добавете коментар

Защитен код
Обнови