Четете бе хора!

Народните представители Найденова, Йорданов, Тимчев и Гьоков от БСП са внесли в Народното събрание законопроект, с който искат да забранят приватизацията на лечебните заведения, които са с над 50% държавна или общинска собственост, при условие, че не са включени в Националната здравна карта. Народните представители вероятно не знаят, че в...

Прочети още
 1. Последни коментари
 2. Най-четени
 3. Най-коментирани
 1. От съдебната зала
 2. ЛЕКАРСТВА
 3. ПАЦИЕНТИ

Осъдиха условно лекар за смърт…

Д-р Махиал Маджунов е осъден на 2 години условно заради смъртта на 4-годишната Гергана Илиева, която преди 8 г. почина след вадене на сливици. Върховния касационен съд (ВКС) изменя решението...

Проф. Бенишева: За четири месе…

Няма единна информационна система за проследяване на лекарствата между Здравната каса, търговците на едро, апетките и Изпълнителната агенция по лекарствата. Това каза пред Хоризонт проф. Татяна Бенишева, председател на Българска...

Психиатри настояват за спешни …

Лечението на психично болните в България е хронология на една катастрофа – хронично недофинансиране, трагично състояние на психиатричните болници и дефицит на персонал. Асоциацията на експертите по психично здраве настояват...

Бианка Тошева: Вярвате ли, че действително "Всички граждани са равни пред закона"?

dddОтворено писмо от г-жа Бианка Тошева, адресирано до г-н Росен Плевнелиев - президент на Република България, г-н Бойко Борисов - министър-председател на Република България, до г-н Петър Москов - министър на здравеопазването, до госпожа Зорница Русинова – министър на труда и социалната политика, както и до всички заинтересовани страни.
Уважаеми дами и господа, част от управлението и развитието на Република България и нейния народ,


Обръщам се към Вас с няколко въпроса, комбинирани с някои размисли и страсти, които ме вълнуват от началото на съзнателния ми живот и които с течение на времето стават все по-дълбоки....
1. Знаете ли какво е състоянието на системата за лечение на психично болни лица в България?
2. Според Вас, тези лица получават ли в достатъчна степен медицинска и социална подкрепа, за да бъдат интегрирани успешно в обществото – да са полезни за себе си, но същевременно с това да не вредят на другите?
3. Посещавали ли сте специализираните болнични заведения и социални институции, ангажирани с лечението и грижата за тези лица?
4. Имате ли близки, роднини, познати, които страдат от психични разстройства/заболявания?
5. Имате ли съседи с горепосочените проблеми?
6. Имате ли някаква представа за ефекта от поведението на тези лица по време на криза върху техните роднини, близки, познати, съседи? А върху техните деца?
7. Смятате ли, че държавата трябва да осигурява и да се грижи за гарантирането и опазването на човешките права на всички свои граждани?
8. Знаете ли каква е и колко продължителна е процедурата за провеждане на болнично лечение на лица с психични заболявания?
9. Знаете ли в какво състояние се намират по-голямата част от болничните заведения и социални институции, ангажирани с тежи лица?
10. Имате ли представа какво е заплащането на лицата, които работят в тях? Смятате ли, че то отговаря на квалификацията, сложността и натовареността на тези хора?
11. Ако нямате други доходи освен работната си заплата, бихте ли били мотивирани да заемате настоящата си длъжност, получавайки брутно възнаграждение от 626,33 лв в името на народа и неговото благо? А в размер на 420 лв?
12. Смятате ли, че държавата е изчерпала всички свои възможности за осигуряването на достойно и спокойно съществуване на лицата с психични проблеми? А на техните роднини, близки, познати, съседи?
13. Смятате ли, че правото урежда обществените отношения в една държава, законите са изразител на тези интереси, а публичните институции – инструментът за реализацията им?
14. Мислите ли, че е в интерес на българското общество да се увеличават лицата с психични проблеми?
15. Вярвате ли, че действително „Република България гарантира живота, достойнството и правата на личността и създава условия за свободно развитие на човека в гражданското общество“?
16. Вярвате ли, че действително „Всички граждани с равни пред закона. Не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на раса, народност, етническа принадлежност, пол, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност, лично и обществено положение или имуществено състояние“?
17. Вярвате ли, че действително „семейството, майчинството и децата са под закрила на държавата и обществото“?
18. Вярвате ли, че действително „никой не може да бъде подлаган на мъчение, на жестоко, безчовечно или унижаващо отношение, както и на насилствена асимилация“?

Имам и много други въпроси....
Няма смисъл да ви давам отговорите, които съм дала за себе си на гореизложените въпроси, тъй като споделям мнението, че вие имате много по-задълбочен поглед върху развитието на българското общество и на функционирането на държавата в засегнатите аспекти. Наблюденията ми са частични, но преки – само върху три лица с психични проблеми и на няколко специализирани лечебни заведения и институции в страната, имащи отношение към тези проблеми.
Силно се надявам, да успеете да ме убедите и да ми покажете, че ужасите, които съм преживяла по време на детството си и тези, които изживявам до ден днешен, когато вече съм на 27 години, са изолиран случай и че по-голямата част от семействата, които са се сблъсквали и се сблъскват с тези проблеми намират човешко отношение в отговорните институции, не преживяват стреса – физически и психически, които моето семейство е преживяло и продължава да изживява почти ежедневно и са успели и успяват да изживяват един достоен,свободен и пълноценен живот – както душевен, така и физически!
Проблемите, свързани с психично боните са сложна тема, която всички предпочитат да се преструват, че не съществува – отминавайки ги с насмешка, понякогадори подигравка и пренебрежение... Това ли е нашето, зряло, свободно и демократично общество? От това, което виждам, когато съм сред обществото и когато ми се случва да посещавам специализираните психиатрични заведения, оставам с впечатление, че много са семействата, в това число и моето, които не притежават този „лукс“ да игнорират значимостта на безконтролното състояние на психично болните. А засегнатите, често сами се борим с една забравена и потънала в забвение кауза за смислено и разумно съществуване.
И ако някой ден, някой от вас случайно изпадне в ситуация, в която да се бори за лечението на свой близък с психично заболяване (било то роднина, приятел, познат, колега или съсед), моля ви, опитайте се да не разкривате обществените позиции, които заемате или сте заемали и забравете за финансовите средства, с които разполагате, за контактите и за „връзките“ си и ми споделете най-искрено какво ви се случи и дали случайно се запознахте отблизо с „параграф 22“?
Най-искрено желая да бъдете здрави – психически и физически, да сте изпълнени с добри намерения и да водите българския народ към „светла бъднина“
А когато имате време, желание и добра воля, ще ви бъда благодарна да отговорите на българския народ, от който съм част и аз, на тези 18 въпроса, които силно се надявам да не съм задавала единствено аз!
С уважение пред управляващите в името и интереса на целия български народ и общество:
Бианка Тошева.

Добавете коментар

Защитен код
Обнови

Потребителски рейтинг: 0 / 5

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна
 

Отговорността на лекаря за вреди

medical errorЛекарят има задължението по силата на закона да положи грижа за лечението на пациента, съобразно...  Прочети още ...

Лечение в Европейския съюз

eu flagБългарските граждани могат да се лекуват в чужбина. Когато лечението се заплаща от публичн... Прочети още ...

Указание за правата на пациента

bgflagКато пациент в Република България в съответствие със законите на страната, имате следните права... Прочети още ...

Облачно

0°C

София

Облачно

Влажност: 89%

Вятър: 28.97 km/h

 • Сняг
  22 Мар 2018 1°C -1°C
 • Сняг
  23 Мар 2018 1°C -1°C

Видео

«
 • 1
 • 2
 • 3
»